De 8 ani se lucrează la strategii pentru turism

Mineritul dispare, iar turismul nu este alternativă

  • Trei proiecte – valoare totală de peste 600 de milioane de lei
  • Alocare – doar puțin peste 111 milioane de lei

Trei proiecte de dezvoltare a domeniilor schiabile au fost începute în trei stațiuni montane ale Văii Jiului începând cu anul 2009. Ar fi trebuit finalizate încă de acum câțiva ani, dar gradul de implementare a lor este încă abia la început având în vedere alocările financiare.

Parâng – finanțare de 26 de milioane din peste 350 de milioane

Oficialii Ministerului Turismului arată că pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng s-au alocat puțin peste 26 de milioane de lei din cele peste 350 de milioane necesare finanțării proiectului. Lucrările din cadrul proiectului “Schi în România, municipiul Petroșani” au început în anul 2009. Investiția viza „ amenajare 17 pârtii de schi, telegondolă, 6 telescaune, 1 teleschi, 2 bazine acumulare apă, instalație zăpadă artificială, fun park, park snow bord, racord utilitățI, parcare auto, clădiri multifuncționale”.  Ministerul Turismului arată că în decursul celor opt ani s-au alocat nici 10% din necesarul de fonduri.

“Valoarea totală a contractelor de lucrări: 351.782.000 lei. PlățI buget de stat: 26.451.000 lei. Stadiu: construcție telescaun TS3 finalizată, finalizată parțial instalația de zăpadă artificială (rețele de presiune, montare tubulaturi, cabluri de alimentare șI acționare, montare cămine hidranțI, bazin de apă cu capacitatea de 5000 mc+ stația de pompare SP 200, tunuri de zăpadă) șI garaj ratrac + spații administrative, amenajare parțială pârtii”, arată documentele Ministerului Turismului.

Mai mult decât atât, telescaunul TS 3 a fost realizat prin forțele proprii ale administrației locale de la Petroșani care a contractat un credit în valoare de 13 milioane de lei pentru a finanța obiectivul de investiții.

Straja – 36 de milioane din peste 200 de milioane

Situația este similară și în ceea ce privește stațiunea montană Straja. Aici lucrările au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, stațiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratracuri șI garaj cu dotări necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întreținerea pârtiilor în perioada de vară urmare a înierbării acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcări, utilitățI, fun park iarnă, park snowboard, fun park vară, instalație zăpadă artificială: lac de acumulare cu rețele de captare apă pentru lac, 20 mașini de producere a zăpezii artificiale, sistematizare șI semnalizare trasee turistice (10 trasee montane). Și în Straja mai sunt multe de făcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului.

“Valoarea totală a contractelor de lucrări: 200.503.000 lei. PlățI de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalația de zăpadă artificială finalizată, amenajare pârtii finalizare, instalația de energie electrică finalizată, construție telescaun TS3 finalizat, construcție telegondolă finalizată, pasarela care face legătura între pârtia 3 șI pârtia 4 – realizată în proporție de 75%”, arată Ministerul Turismului.

Pasul Vâlcan – investiție realizată

Singura investiție finalizată este cea din Pasul Vâlcan. Proiectul “Schi în România, Vulcan” a început în anul 2009 șI a fost finalizat în 2011.

“Obiectivele proiectului: telegondola între cotele 770 m – 1310 m, infrastructura de acces: drumuri acces, stație inferioară șI superioară telegondolă, parcare, utilitățI, 1 pârtie de schi, teleschi. Valoarea totală a contractelor de lucrări: 50.023.000 lei. PlățI buget de stat: 48.051. 000 lei”, arată aceleași documente.

Numai că Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu stațiunea montană Straja prin instalații de transport pe cablu.

Poate primesc finanțare

Ministerul Turismului realizează un masterplan în turism, care va prioritize investițiile din acest sector.

“Ministerul Turismului îșI propune, conform programului de guvernare, elaborarea masteplanului pentru investiții în turism în anul 2017. În acest scop, în perioada ianuarie – februarie 2017, a solicitat propuneri pentru proiecte de investiții în infrastructura de turism de la aproximativ 200 de unitățI administrative-teritoriale (…), considerate relevante din punct de vedere al potențialului turistic șI incluse în Planul de Amenajare al Teritoriului Național, cu termen pentru răspunsuri data de 3 aprilie 2017. S-au primit un număr aproximativ de 1000 de propuneri de proiecte care vor fi analizate în cadrul grupului de lucru aprobat la nivelul Ministerului Turismului. Grupul de lucru este compus dintr-un număr impar de specialiști, care provind din domeniul turismului, agriculturii, dezvoltării, finanțelor, transporturilor, culturii, asociațiilor unităților administrativ teritoriale, investiții șI geografie șI va stabili o propunere privind lista finală cu proiectele care ar putea fi finanțate. Până la 5 iunie 2017 se va elabora un document sintetic, masterplan/strategie pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul turismului”, arată MInisterul Turismului.

Dacă proiectele începute și nefinalizate vor beneficia de finanțare va stabili strategia întocmită la nivelul ministerului de resort.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.