.Index Actualitate Administratie

Destine frânte, familii despărţite Au luat calea străinătăţii şi au lăsat copiii acasă

mrazLipsa locurilor de muncă se resimte acut în Valea Jiului. Pentru că nu au din ce să le ofere copiilor un trai decent mulţi părinţi aleg să plece la muncă peste hotare. Câştigul cere sacrificii, iar zeci de familii sunt despărţite.

 

Sentinţe pentru delegare autorităţii părinteşti. Părinţii care pleacă în străinătate trebuie să anunţe autorităţile în grija cui îşi lasă copiii minori. În cazul în care ambii adulţi pleacă aceştia trebuie să notifice şi instanţele de judecată pentru a stabili în grija cui vor rămâne minorii. Anul trecut, la Petroşani 14 părinţi au primit sentinţe din partea instanţei.

 

“Părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să vină să notifice autorităţii tutelare această plecare şi acolo unde sunt ambii părinţi care îşi doresc să plece trebuie să meargă în instanţă şi să facă o cerere prin care să deleagă autoritatea părintească temporară unei alte persoane din familia lărgită. În momentul în care ei vin la noi şi ne declară cui vor lăsa în îngrijire copilul noi îi îndrumăm către instanţa de judecată după care instanţa ne solicită anchetă socială care se face în maximum două zile pentru că se judecă cu celeritate aceste cauze şi se deleagă autoritatea părintească pe maxim 12 luni. Dacă în 2014 am avut 15 sentinţe judecătoreşti până la ora actuală avem 8 sentinţe”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petroşani.

 

În majoritatea cazurilor, copiii rămân în grija bunicilor sau a altor rude.

 

“În aceste cazuri rămân ori cu bunicii, ori cu o mătuşă. În general rămân în familia lărgită”, a mai spus sursa citată.

 

În Valea Jiului numărul persoanelor plecate la muncă în străinătate este mult mai mare. Există cazuri în care ambii părinţi au luat calea străinătăţii şi şi-au lăsat copiii în grija rudelor, însă nu au anunţat autorităţile.

 

Monika BACIU

One Reply to “Destine frânte, familii despărţite Au luat calea străinătăţii şi au lăsat copiii acasă

  1. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognize what you are speaking about!

    Bookmarked. Please also consult with my web
    site =). We can have a hyperlink exchange agreement among
    us

Leave a Reply

Your email address will not be published.