Bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara nu a intrat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Au mai rămas trei luni până la finalul anului, iar societatea energetică hunedoreană nu are bugetul aprobat, chiar dacă acesta este structurat pe pierderi.
“E transmis la Ministerul de Finanţe şi este nevoie de un memorandum pentru a fi aprobat. Din câte ştiu pierderile sunt de peste 230 de milioane de lei în buget”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
În lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli nu poate fi începută nici procedura de disponibilizare. Undeva la 500 de angajaţi din sistemul energetic ar trebui să părăsească sistemul în acest an.
“Nu ştiu cum au fost bugetate disponibilizările. Din ajutorul de stat nu pot fi plătite. Conducerea vorbeşte de 540 de disponibilizări, noi nu am vrea niciuna”, a mai precizat sursa citată.
Anul trecut, bugetul CEH a fost structurat tot pe pierderi. Veniturile totale au fost în sumă de 1.439.379 de lei în timp ce cheltuielile 1.726.549 de lei.
Complexul Energetic Hunedoara este înființat în urma fuziunii Electrocentralelor Deva, fostă Mintia, și Paroșeni. Raportul de audit realizat de firma Deloitte România arată că, în decembrie 2012, Complexul Energetic Hunedoara avea active de 156 milioane euro, iar profitul a fost de 37.904.154 de lei. Auditul a relevat faptul că în anul 2012 Complexul Energetic Hunedoara se afla pe un trend ascendent. În februarie 2013, companiei îi sunt adăugate minele considerate viabile din Compania Națională a Huilei – Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan. Minele si electrocentralele intră în noua societate cu tot cu datorii. Anul al doilea de viaţă pentru Complexul Energetic Hunedoara este caracterizat de pierderi de peste 100 de milioane de lei. Mai exact, raortul de audit indică faptul că entitatea energetică a acumulat doar într-un an de zile pierderi în valoare de 147.644.355 Lei.
Anul 2015 este caracterizat de dificultăţi financiare la Complexul Energetic Hunedoara. Acum, datoriile depășesc 202 milioane euro. Închiderea complexului este menționată într-un document oficial al ministerului. Societatea se confruntă cu o situație economico-financiară dificilă și cu prilejul misiunii comune a Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene din cursul lunii februarie 2015, instituțiile financiare internaționale au solicitat Guvernului României lichidarea acestui operator economic.
Monika BACIU