.Index Actualitate Administratie

Dramele sociale rearanjează lista de priorități

Dramele sociale rearanjează lista de priorități. Dramele sociale cu care se confruntă petroșănenii rearanjează lista de priorități de acordare a locuințelor sociale. Sunt cazuri dramatice care nu îi pot lăsa impasibili pe membrii comisiei de repartizare a locuințelor. Pentru a rezolva, cel puțin o mică parte a acestor cazuri, s-a luat decizia atribuirii unor locuințe și celor care nu se aflau pe primele poziții pe lista de priorități.

„Aș vrea să știu de ce nu s-a respectat la atribuire lista de priorități? Dl. Bican avea dreptate. Noi nu ne substituim comisiei, dar în momentul în care se repartizează o locuință unde persoana este pe poziția 300 și ceva, asta ar fi întrebarea la care aș dori să mi se răspundă”,  a întrebat consilierul local Claudiu Cornea.

Cazurile sociale dificile duc la rearanjarea listei de priorități. Sunt familii care au câte 5-6 copii, sau presoane cu diferite grade de handicap și niciun acoperiș deasupra capului. În plin sezon de iarnă, autoritățile au luat decizia de a trece peste lista de priorități. Astfel a contat prioritatea umană.

“Normal așa ar trebui să respectăm cu strictețe lista de priorități. Doar că la comisie și nu numai chiar și la audiențe vin tot felul de cazuri sociale. Unele mai grave decât altele. Vin famili cu 5-6 copii, vin familii cu persoane cu handicap care nu au nici un fel de aparținători, sunt situații și situații”, a spus viceprimarul municipiului Petroșani, Nicolae Florin.

“Sunt disponibile garsoniere de 9 mp, noi ca să respectăm ordinea de pe lista de priorități avem la primele puncte famili cu 4-5 copii. Unde îi bagi într-o astfel de garsonieră. La trei refuzuri îi scoți de pe listă și atunci nu le aduci prejudicii acestora?”,  a completat consilierul Lavinia Grigoriu.

Potrivit consilierilor care fac parte din comisia de atribuire a locuințelor, sunt cazuri extrem de grave, aceasta fiind cea mai dificilă comisie din cadrul administrației locale. Pentru rezolvarea unor situații extreme se ia în considerare și latura umană.

“Eu sunt de 6 ani în această comisie, este cea mai grea comisie. Teoretic are dreptate dl. consilier Cornea și dl consilier Barbu, ar trebui să respectăm prioritățile așa cum le-am stabilit dar practica te omoară. În momentul în care te afli în fața unor situații pe care atunci pe loc trebuie să le găsești rezolvarea, stimați colegi, este imposibil să ții piept acestor probleme. Nu poți să nu fi sentimental. În momentul în care vin acolo cu copii, îți explică nu au acoperiș deasupra capului și ei nu au unde să se ducă. Au intrat la dl Viceprimar mamele cu copii și au zis că îi lasă acolo dacă noi de urgență nu le dăm ceva. Noi discutăm aici de niște probleme de supraviețuire. Dacă dumneavoastră considerați că noi nu respectăm legea, noi ne străduim din răsputeri să facem să fie bine, dar este imposibil de cele mai multe ori. Am discutat cu dl Vișan și cu cei doi juriști, ei au mult bun simt. Ei votează de multe ori împotrivă pentru că sunt reprezentați legii nu pot vota decât împotrivă. Noi suntem reprezentanții Consiliului local, care venim să ne aplecăm un pic cu căldură și la problema umană. Vă rog să ne înțelegeți că ne facem din tot sufletul datoria. Suntem amenințați că ne dau foc. Dacă am greșit să ne înlocuiască alți colegi, nu ne supăram deloc”,  a precizat consilierul Lucia Muntean.

„O bună parte din ceea ce vroiam să spun a spus d-na Muntean. Este întra-devăr cea mai grea comisie si aș dori să subliniez acest aspect. Dacă la alte comisii se doar aviz favorabil aici lucrurile se complică. Nu putem face o comisie numai din juriști pentru că atunci lucrurile se complică. Eu am fost mulți ani în această comisie și vă spun că am plecat la cerere, nu am mai putut suporta. Nu există un aparat de măsură să măsori care este situația mai grea. Dacă cineva este interesat de ce se întâmplă în această comisie poate participa ca observator”,  a completat Valeriu Butulescu.

Locuințe în stare avansată de degradare

Majoritatea locuințelor deținute de primărie sunt într-o stare deplorabilă. În cele mai multe dintre cazuri există doar pereții și atât, interiorul fiind devastat de foștii chiriași.

“Problema este mult mai complexă, din toate aceste locuinte puține sunt conforme. Multe dintre ele sunt într-o stare foarte mare de degradare sau devastate. Sunt unele dintre ele care ar trebui demolate dar acești oameni își asumă că le repară si stau în ele. Noi nu suntem în stare să le reparăm. Avem un apartament pe care nu-l putem repartiza că este la etajul 10. Noi stăm câte 4 ore în comisie să putem găsi o soluție”,  a spus Marius Rad, consilier local.

Pentru prima dată, după anii Revoluției, s-au făcut locuințe în Petroșani în anul 2009. Un număr de 120 de locuințe. Acestea se află într-o stare avansată de degradare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.