.Index Actualitate

Eficientizare cu gândul la închidere

cehEficientizarea activităţii din resurse proprii? Reprezentanţii Departamentului pentru Energie susţin că societatea Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să îşi eficientizeze activitatea, însă cu bani din resurse proprii. Acest lucru este imposibil având în vedere situaţia financiară a societăţii. Cei de la Departamentul pentru Energie consideră că ar fi nevoie de sute de milioane de euro pentru a viabiliza activitatea, însă tot aceştia au luat în calcul închiderea minelor din Valea Jiului până în anul 2024. şi aici este vorba de minele considerate astăzi a fi viabile.

 

“Pentru eficientizarea activităţii, CEH ar trebui să investească din surse proprii circa 60 de milioane de euro pentru eficientizarea minelor viabile şi alţi cca. 300 de milioane de USD pentru retehnologizarea şi conformarea cu cerinţele de mediu ale unor grupuri energetice de la Termocentrala Mintia Deva”, spun reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

 

Chiar în urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Andrei Gerea declara că se încearcă menţinerea minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara până în anul 2024.

 

„Noi vom face demersuri, ne-am angajat în acest mod și față de Hunedoara, vom face demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru prelungirea termenului de închidere a minelor de la 2018 la cel puțin 2024. Noi trebuie să prezentăm un plan de restructurare și revitalizare, urmând ca în funcție de ce va da analiza ce va fi făcută cu un consultant de specialitate care urmează să fie selectat să luăm cea mai bună decizie pentru complex”, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

 

Complexul Energetic Hunedodara nu dispune de resursele financiare necesare pentru a realiza aceste investiţii având în vedere problemele cu care se confruntă. Situaţia economico-financiară a CEH este extrem de dificilă, societatea înregistrând la finele anului 2014 pierderi de peste 350 milioane lei şi o valoare a plăţilor restante de circa 370 milioane lei din care numai la bugetul consolidat al statului de circa 290 milioane lei.

Mai grav este faptul că abia se strâng sumele necesare pentru plata salariaţilor.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.