Grădiniţele, şcolile şi toate instituţiile publice din Petroşani ar putea fi precum grotele în această iarnă. Dacă nu se va găsi o soluţie pentru furnizarea agentului termic în localităţile Văii Jiului, zeci de instituţii publice ar putea rămâne fără căldură la iarnă. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, i-a trimis o scrisoare ministrului Energiei Andrei Gerea însă nu a primit niciun răspuns.
“Nu am primit niciun răspuns pe problema termoficării, am citit că se caută soluţii pentru cantitatea necesară de cărbune pentru funcţionarea pe perioada de iarnă, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Bugetul local nu ar putea suporta invetsiţiile pentru racordarea unităţilor publice la surse alternative de înclăzire, astfel existând riscul ca elevii şi nu numai să îngheţe de frig în şcoli.
“Problema este la şcoli şi la instituţii, pentru că investiţia dacă ar fi să fie pe altă formă de asigurare a căldurii investiţia ar fi foarte mare şi nu o putem susţine în acest moment”, a mai spus sursa citată.
Minele din Valea Jiului nu pot să asigure cărbunele necesar pentru funcţionarea celor două termocentrale. 30.000 de oameni din Deva şi oraşele Văii Jiului, copiii din școli și bolnavii din spitale riscă să-şi petreacă iarna în frig, fără căldură şi apă caldă. Din analizele efectuate de reprezentanții S.E. Paroșeni și S.E. Deva rezultă un deficit de cărbune pentru funcționarea continuă a grupurilor energetice din cadrul S.E. Paroșeni și S.E. Deva, precum și necesitatea constituirii unei rezerve de stat pentru funcționarea grupurilor energetice, în vederea asigurării energiei termice pentru încălzire și apă caldă menajeră în localitățile din Valea Jiului (Petroșani, Vulcan, Lupeni) și Municipiul Deva. La această dată depozitele de cărbune de la S.E. Paroșeni și S.E. Deva au stocurile zero și nu există altă posibilitate viabilă, pentru iarna 2015-2016, decât asigurarea stocurilor de cărbune necesare.
Monika BACIU