“Utilaje de schimb nu mai există”. Cam aceste vorbe se aud zi de zi din gura minerilor. Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari şi cunoscute de ani de zile. Investiţiile au rămas la stadiul de intenţie şi cam atât. Anul 2016 îi va prinde pe nepregătite pe cei de la Complexul Energetic Hunedoara care nu au făcut niciun demers pentru a deschide noi capacităţi de producţie.
“Problemele sunt cele mai grave în ceea ce privește lipsa materialelor și pieselor de schimb. Conducerea societății a încercat să facă eforturi financiare pentru a asigura abatajele cu minimul necesar pentru a putea realiza producția de cărbune, însă nu a reușit. Lipsurile sunt extrem de evidente atât în ceea ce privește materiale și piese de schimb, dar și mai grav, în ceea ce privește resursa umană. Avem deja trei elemente care nu ne conduc decât spre nerealizarea sarcinii de plan, iar viitorul în ceea ce privește capacitățile de producție pentru 2016 este unul extrem de sumbru. Lucrările de pregătire, de investiții, au fost oprite ceea ce va face ca peste un an să vorbim de lipsa locurilor de muncă direct productive”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Potrivit liderilor de sindicat există posibilitatea ca anul viitor pe vremea acesta numărul capacităţilor de producţie să ajungă la jumătate.
“Ultilaje de schimb nu mai există. Noi ca și sindicat reprezentativ care înțelege situația vom fi de acord cu orice măsură care poate să ducă la achiziția de utilaje, de combine de înaintare, de transportoare care pot să urgenteze aceste lucrări. La anul pe această vreme, dacă tot așa vom continua, putem vorbi de jumătate din capacitățile de producție pe care le are CEH în cele patru exploatări miniere. Nu vreau să cred că vom ajunge în acest punct”, a mai spus sursa citată.
Pentru lipsurile din subteran s-au dat şi amenzi în cursul acestui an. 26 de mii de lei a plătit Complexul Energetic Hunedoara pentru faptul că nu a asigurat condiţii de siguranţă pentru lucrătorii celor patru unităţi miniere.
Monika BACIU