.Index Actualitate Administratie

Ziua Minerului, depuneri de coroane de flori la Petroşani

ziua minDepuneri de coroane de flori. Minerii din toate bazinele carbonifere ale țării comemorează, la 6 august, minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare acțiune colectivă de protest a muncitorilor, din timpul crizei economice  din anii 1929-1933. în acest sens în majoritatea localităţilor Văii Jiului vor avea loc depuneri de coroane de flori.

 

“Ceremonia de depunere de coroane de flori va avea loc joi, 6 august, începând cu ora 9 în parcul central Carol Schretter, vor fi depuse coroane de flori la statuia minerului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

Tot la Petroşani de ziua minerului va avea loc şi festivalul berii.

 

“De ziua Minerului se va organiza festivalul Berii, unde noi suntem susţinători, noi am dat toate aprobările şi va spectacol de muzică populară, muzică uşoară, muzică folk, va fi o sărbătoare pentru toată lumea şi toate gusturile”, a mai spus sursa citată.

Obiectivele protestatarilor au constat în obținerea unor condiții de muncă mai bune, echipamente de protecție, salarizare mai bună și acordarea unor facilități muncitorilor din subteran și familiilor acestora, care să le asigure supraviețuirea. Greva a degenerat însă în numeroase acte de violență, în urma cărora au fost uciși peste 20 de muncitori și mulți alții au fost răniți. De atunci, ziua de 6 august a devenit oficial Ziua minerului, având semnificația comemorării victimelor care s-au jertfit în luptele pentru obținerea unor condiții de muncă și viață mai bune. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.

Monika BACIU

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.