.Index Actualitate Administratie Turism

Fenomenul Straja

Fenomenul Straja. Straja este un fenomen, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni. Stațiunea montană atrage în fiecare sezon mii de turiști, fiind cea mai căutată stațiune de schi din Valea Jiului. Chiar și așa, încă mai sunt multe lucruri de rezolvat în munte. La creșterea semnificativă a numărului de turiști au contruibuit și voucherele de vacanță.

“Vouchere de vacanță au revoluționat turismul din România, inclusiv stațiunea Straja. În Straja undeva la 25-30% din bani sunt bani veniți de pe vouchere. Statul a luat niște măsuri bune. Cu vouchere a reușit să împânzească țara de turiști”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Potrivit autorităților locale, de la un sezon la altul, sunt din ce în ce mai mulți iubitori ai muntelui care aleg Straja. Aici sunt pârtii de schi de condiții excelente, dar și prețuri mai mici decât în stațiunile montane mari ale țării. În Straja se schiază pe un întreg munte. Domeniul schiabil însumează peste 26 de kilometri de pârtii. 20  de kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.

“Straja este un fenomen. Straja este stațiunea care în fiecare an reușește să aducă mii de turiști în plus față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului și prin ceea ce are primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare astfel încât să putem să dezvoltăm orașul și să nu mai fim dependenți de Guvern și de alte resurse financiare. Dacă s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adică masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât am putea să funcționăm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflăm la un stadiu micuț, dar poate în timp vom reuși să facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu până la teleschiul 4 și să se lege cu pârtia de sub telegondolă, pentru a avea o pârtie lungă, pentru a termina acea pasarelă”,  a mai spus sursa citată.

Fonduri europene

Edilii caută să dezvolte stațiunea montană și accesând fonduri europene. Momentan nu există axe de finanțare dedicate unor astfel de proiecte, însă potrivit informațiilor se pregătesc apeluri pentru stațiunile montane. Edilii din Lupeni vor să profite de orice oportunitate.

“Fonduri europene pentru realizarea acelui complex nu sunt. Este în discuție că se va da drumul la niște axe pentru stațiuni, dar doar din punct de vedere urbanistic, adică drumuri și trotuare.  O să îcnercăm să tragem gazul. E posibil să existe o finanțare și ne pregătim să introducem gazul în stațiunea Straja”,  a mai spus Lucian Resmeriță.

Pentru acest an, autoritățile locale din Lupeni au în vedere realizarea unor parcări supra-etajate. A fost scris proiectul și depus la Ministerul Dezvoltării în vederea alocării fondurilor necesare.

“Pentru anul acesta ne propunem să facem în zona agrementului undeva la 800 de locuri de parcare supra-etajate și în partea de sus a stațiunii Straja încă 400 de locuri de parcare, astfel încât să nu mai avem probleme cu parcările. Noi putem pune la dispoziția investitorilor terenuri, astfel că în baza unui proiect, în baza unei finanțări să construiască hoteluri. Avem irca două hectare de teren la baza agrementului, le parcelăm, le includem în PUZ și vrem să realizăm astfel de hoteluri. Dacă se vor construi hoteluri, noi ca administrație vom pune sub telegondolă iluminat de nocturnă astfel încât pârtiile să funcționeze pe o perioadă mai lungă de timp”,  a mai precizat primarul municipiului Lupeni.

Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.