Fermierii petrileni învățați cum să beneficieze de bani

Fermierii din Petrila au fost instruiți asupra modului de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea agriculturii. Circa 20 de persoane s-au întâlnit cu reprezentanții administrației locale și cu cei de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Astfel, cei care dețin terenuri sau 4000 de animale pot obține finanțare ]n valoare de 15.000 de euro pentru implementarea unor programe în domeniul agriculturii.

“Am avut o întâlnire cu fermierii de pe raza orașului Petrila, împreună cu cei de la AFIR care se ocupă de implementarea fondurilor europene pe măsurile 6.3 și 6.1. Discuțiile purtate au fost referitoare la modificările care survenit pe măsura 6.3, faptul că s-a diminuat modul de implementare a ESO de la 8000 la 4000 și pot accesa cât mai mulți fermieri fonduri pe acest proiect. Sunt 15.000 de euro pe care îi primesc. 75% îi primesc la semnareacontractului, 25% după ce se implementează o parte din proiect și respectă criteriile pe care ghidul de finanțare îl cere. Sunt unii fermieri care au beneficiat de aceste fonduri și deja au implementat o parte din proiect”, a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orașului Petrila.

Fermierii care vor să beneficieze de fonduri, trebuie să întrunească mai multe condiții.

“Trebuie să îndeplinească punctajul, să dețină animale, minim 4000, maxim 12.000 de animale și terenuri și apoi să depună proiectul respectiv și să îl ducă la bun sfârșit. Perioada de implementare și monitorizare este de 6 ani de zile. 550 de fermieri din Petrila au depus cereri la APIA. Nu se pot încadra alți fermieri care nu depun cereri la APIA. Trebuie să se coreleze cererea de la APIA cu registrul agricol și doar așa pot implementa proiectul”,  a mai spus sursa citată.

Cei care nu respectă prevederile pot fi puși să returneze fondurile.

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.