.Index Actualitate Administratie

Petrila se înfrumusețează cu plante exotice

Gingo Biloba, arbore de Mătase, arțar roșu, castani comestibili sau arborii prințesei vor înfrumuseța orașul Petrila. Autoritățile locale de la Petrila cumpără plante exotice pe care le plantează pe raza localității. Aproape 500 de plante vor fi plantate pe raza localității. Unele dintre plante sunt originare din Japonia, America de Sud, Africa tropicală sau Asia.

 Berberis sau Drăcilă

Una din plantele cumpărate este Berberisul sau Drăcila. 50 de astfel de exemplare sunt achiziționate de Primăria orașului Petrila. Potrivit site-urilor de specialitate, planta este originară din zonele boreale.

“Genul cuprinde circa 450 specii, cu aspect arbustiv spinoase, cu frunze mereu verzi sau cazatoare, originar din zonele boreale, din Asia, Africa de nord si tropicala si din America de sud. Prefera soluri stancoase, in zonele montane. Frunzele sunt lineare, ovate sau subovate si sunt reunite in mici grupuri sub forma de rozete. Florile sunt sferice sau in forma de cupa si au petalele si sepalele galbene. Speciile mereu verzi sunt apreciate pentru frunzis iar cele cu frunze cazatoare pentru aspectul multicolor al frunzelor in timpul toamnei si pentru ciorchinii de bace viu colorati care deseori rezista pe ramuri pana iarna. Unele specii si hibrizii rezultati din ele pot forma garduri vii cu aspect frumos fiind folosite si pentru spatii reduse”, arată site-urile de specialitate.

O parte din speciile acestei plante pot crește oriunde.

“Cu exceptia unor specii sud-americane sunt plante usor de cultivat putand creste in orice fel de sol bine drenat, insorit sau partial umbrit. Plantarea speciilor cu frunze permanente se va face in lunile septembrie-octombrie sau in martie-aprilie, iar a celor cu frunze cazatoare din octombrie pana in martie. La realizarea gardurilor vii se folosesc plante inalte de 30-40 cm ce vor fi asezate la o distanta de 45-60 cm. Pentru obtinerea unui aspect compact se va taia partea superioara a tuturor lastarilor. Acesta operatie se repeta odata pe an la speciile cu frunzis permanent verde, dupa ce au inflorit, si in august-septembrie, in cazul speciilor cu frunze cazatoare. Daca este cultivata izolat nu sunt necesare tunderile cu exceptie tulpinilor imbatranite ce se vor taia de la nivelul solului sau ale unei ramuri noi”, mai arată site-urile de specialitate.

Arțar roșu orginar din Japonia

O altă plantă considerată exotică este arțarul roșu. Arborele pitic își are originile în Japonia.

“Artarul japonez rosu este un arbust de parc pitic foarte decorativ cu frunzele de culoare rosu-bordo. La maturitate dezvolta o coroana bogata. Frunzele reprezinta principala atractie a artarului japonez, acestea sunt cazatoare, palmate, cu lungimea intre 4-10 cm. Culoarea frunzelor este rosie pe fata si verzui pe spate iar toamna toate nuantele se transforma in ruginiu intens.Este un arbore de talie mica ajunge la inaltime de 2-3 m. Ritmul de crestere este lent.Prefera locurile cu umbra si semiumbra deoarece soarele abundent o opareste”, arată descrierea arborelui.

10 arțari roșii sunt cumpărați de primărie.

Un alt exemplar care va fi plantat pe raza orașului Petrila este arborele de mătase. și acesta provine din Asia.

“Albizia julibrissin este un arbore cunoscut sub denumirea populara de Arborele de Matase. Este un arbore tropical originar din Asia. Scoarta trunchiului este in nuante de gri, striatiile sunt mai accentuate la arborii maturi. Frunzele sunt mari cu aspect penat in nuante de verde inchis. Frunzele se aseamana foarte bine cu frunzele de feriga”, arată site-urile de specialitate.

Arborele de matase este plantat ca arbore de decor, datorita aspectului minunat al florilor si al frunzelor sale. Coroana sa densa este foarte atragatoare. Se poate planta in orice tip de gardina.

Arborele Prințesei din China

Arborele Prințesei, cu origini  de peste 2000 de ani din China va fi și el plantat în Petrila. Planta de o frumusețe rară a fost importată în Europa în urmă cu 200 de ani.

“Paulownia este un arbore decorativ, originar din China unde se cultiva de circa 2000 de ani pentru productia de lemn, avnd o crestere foare rapida, o specie introdusa n Europa ca arbore de gradina cu circa 200 de ani n urma. Denumirea stiintifica este Paulownia Tomentosa dar in multe cazuri este denumit si Paulownia imperialis. Numele a fost dedicat in onoarea printesei Anna Paulowna, fiica tarului Paul I, principesa Olandei”, se prezintă în materialele de horticultură.

Arborele Prințesei este unic în lume datorită creșterii rapide.

“Este unic in lume, fiind singura specie de arbori cu o capacitate de crestere atat de rapida, oferind in acelasi timp un lemn superior! Viteza de crestere a acestui arbore este impresionanta, o planta achizitionata de la pepiniera poate creste in primul an si mai mult de 2 metri. In anii urmatori trunchiul poate creste in diametru undeva la 4- 5 cm pe an, iar dupa 10 ani de exemplu planta poate fi considerata adulta, inaltimea este in jur de 10 metri cu o coroana impresionanta. La varsta de 25 de ani planta atinge dimensiunile si forma maxima. In locurile de origine sunt intlnite specii de paulownia ce au varsta de peste 300 de ani. Pentru a sustine o crestere buna paulownia are nevoie de un sol bogat in nutrienti, planta trebuie hranita puternic n perioada vegetativa, si in special cu ingrasaminte bogate in azot. Paulownia poate fi cultivata in pozitii nsorite, calde, ferite de vant puternic”, mai prezintă informațiile.

Tot o plantă originară din China este și Gingo Biloba. și aceasta își va găsi locul pe raza orașului Petrila.

“Este un arbore exotic originar din China, care face tranzitia catre conifere, cunoscut si sub numele de Arborele pagodelor. La noi in tara are o talie mai mica in general, cu un habitus piramidal (exemplarele mascule) sau larg (exemplarele femele). Are doua tipuri de lujeri: lungi, cu mugurii dispusi spiralat si cei scurti, care sunt brazdati inelar si sunt prevazuti cu un mugure terminal.

Frunzele sunt deosebit de frumoase, in forma de evantai, de 12 cm lungime si cu 6-8 cm latime, bilobate, pieloase, lung petiolate, grupate cate 3-5, de culoare verde deschis, toamna galbene”, prezintă site-urile.

Alte plante care vor fi plantate pe raza orașului Petrila sunt puieții de tuia, castani comestibili, arbori de lalalea, puieți de magnolie, tei sau iasomie.  475 de plante sunt achiziționate de Primăria Petrila.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.