.Index Actualitate

  Ocupaţiile romilor pe timpul verii. Fructele de pădure, ciupercile sau cărbunele  

11667102_1584247885172602_1085080018_n

 

 

 

Culeg ciuperci, fructe de pădure sau fură cărbune din garniturile de tren. Cam acestea sunt în principal ocupaţiile romilor pe timpul verii. Cum lipsa locurilor de muncă în Valea Jiului se resimte acut, romii caută să îşi rotunjească veniturile cum pot. Majoritatea nagajatorilor se feresc să încadreze pe piaţa muncii romi, aşa că aceştia îşi câştigă traiul zilnic cum pot.

 

“Majoritatea sunt la cules de fructe de pădure sau ciuperci. Trebuie să recunosc că unii mai fură şi cărbune din vagoanele de tren”, a declarat Şerban Siminic, monitor local de drepturile omului.

 

Reprezentantul romilor spune că dacă bătrânii rămân acasă şi se descurcă cum pot, tinerii au plecat la muncă în străinătate.

 

“Mulţi dintre tinerii noştri sunt plecaţi la muncă în străinătate. Aproximativ 25 de tineri sunt plecaţi din ţară. Aceştia lucrează în construcţii, demolări sau cariere de piatră. Undeva la 25 de tineri de la noi din Aninoasa sunt plecaţi în străinătate şi şi-au lăsat nevestele şi copiii acasă”, a mai spus sursa citată.

 

Populația de etnie romă are o rată de inactivitate mai mare de 75%, astfel încât poate fi considerată o sursă importantă de potențial neutilizat. O soluție pentru aceștia o reprezintă posibilitatea de a-și îmbunătăți nivelul educațional, de a-și identifica aptitudinile potențiale, de a-și utiliza și formaliza abilitățile profesionale în vederea îmbunătățirii standardelor de viață, fără amenințarea discriminării.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.