.Index Actualitate

Greenpeace și CEH, la aceeași masă

Greenpeace și CEH, la aceeași masă. Reprezentanții Greenpeace și Bankwatch și Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, au stat la aceeași masă. Tema de discuție a fost legată de poluare. Este cunoscut faptul că cei de la Greenpeace militează pentru o energie curată care să nu aibă cărbunele la bază. Reprezentanții celor două organizații de mediu și-au manifestat interesul de a colabora cu organizațiile sindicale pentru a înțelege mai bine provocările din teren privind implementarea măsurilor de tranziție energetică, dar și pentru a organiza în parteneriat cu organizațiile sindicale, patronale și autoritățile publice locale, activități de informare și consultare a lucrătorilor minieri și a comunității din Valea Jiului, pe teme ce privesc dezvoltarea durabilă și schimbările climatice.

Darius Cîmpean, președintele Sindicatului “Muntele” a precizat încă de la începutul discuției, că tranziția energetică justă în Valea Jiului nu se poate face pe vorbe, ci doar plecând de la o analiză corectă a situației minierilor, care în acest moment, nu au o alternativă reală de angajare în alt sector de activitate – locurile de muncă oferite de industria minieră carboniferă – fiind singurele care asigură un venit miilor de mineri din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Potrivit CNS Meridina, organizatorul întâlnirii, “Ministerul Fondurilor Europene ar trebui să aibă un rol cheie în asigurarea fondurilor necesare tranziției energetice, însă până acum, prezența acestuia s-a simțit mai puțin în proiecte și mai mult în prezentări power point făcute în Romania sau pe la Bruxelles”.

“CSN MERIDIAN este implicat la nivel national și european in procesul de dialog social privind Tranziția energetică justa in regiunile miniere din Romania și este deschis cooperării cu autoritățile locale, cu organizatiile patronale și cu celelalte organizații ale societății civile, in vederea identificării și implementării unor măsuri concrete pentru atragerea de investiții care sa contribuie la diversificarea profilului regional al Văii Jiului. Reprezentantul CSN MERIDIAN in CESE participa constant la reuniunile Platformei Europene a Regiunilor Miniere Carbonifere in Tranziție (Platforma stabilită pe baza unui aviz CESE al cărui raportor a fost chiar reprezentatul CSN MERIDIAN) și sustine in fata Comisiei Europene, cauza lucrătorilor minieri afiliați in organizații sindicale din structura Confederatiei. Dacă o ținem tot așa, riscăm să devenim foarte buni la teoria tranziției energetice, în timp ce oamenii din comunitățile afectate vor pierde și ceea ce au acum, condamnați să-și ducă viața de zi cu zi într-o regiune sedată”, arată CNS Meridian.

La întâlnire au participat președintele CSN MERIDIAN, Ion Popescu, președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean,  coordonatorul campaniei pentru climă și energie al Greenpeace, Vlad Catuna, coordonatorul de campanii al Bankwatch, Alexandru Mustață, președintele executiv al CSN MERIDIAN, Marian Stoicescu și secretarul General al CSN MERIDIAN și reprezentantul Confederatiei în Comitetul Economic și Social European (CESE), Dumitru Fornea.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.