.Index Actualitate

Guvernul pune capac Cresc costurile de producţie la CEH

cehTaxe mai mari pentru Complexul Energetic Hunedoara. În cadrul şedinţei Guvernului României din 20 mai, printre proiectele de acte normative care au fost introduse pe agenda de lucru, s-a aflat și Proiectul de Hotărâre privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003. au fost mărite taxele pentru activităţile de prospecțiuni, de explorare și exploatare. Astfel, la Complexul Energetic Hunedoara va creşte şi costul de producţie. Potrivit actului normativ, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune creşte de la 320 lei/km² la 341 lei/km², taxa anuală pentru activitatea de explorare creşte de la 1.2800 lei/km² la 1.3670 lei/km², în timp ce taxa anuală pentru activitatea de exploatare creşte de la 32.000 lei/km² la 34.000 lei/km.

Costurile de producţie de la Complexul Energetic Hunedoara sunt mari şi aşa. n timp ce costurile de producţie ale energiei electrice depăşesc suma de 300 de lei/MWH, au fost perioade în care societatea energetică a vândut producţia la un preţ de 26 lei/MWh.

 

Complexul Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării.

Înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara a fost dictată de faptul că în România nu există o companie producătoare de electricitate pe bază de huilă care să fie suficient de mare pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.