Iazul de decantare de la Căprişoara, imagine din altă lume. Depozitul de zgură şi cenuşă din zona Căprişoara, municipiul Vulcan ar urma să fie închis. Până atunci însă zona pare desprinsă din filmele cu extratereştrii. Aici cenușa cărbunelui este amestecată cu apă şi se depune în straturi cenușii, albe și negre. O parte din această compoziţie este radioactivă, astfel că se lucrează la închiderea depozitului. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a emis anul trecut autorizaţia de gospodărire a apelor “privind functionarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Paroseni conform profilului de activitate si pentru realizarea lucrarilor specifice in vederea inchiderii depozitului de zgura si cenusa Valea Caprisoara” şi are termen de valabilitate până la sfâşitul lunii iulie a acestui an.
Reprezentanţii Apelor Române au în monitorizare aceste iazuri de decantare.
“Nu au fost probleme din cauza poluării. Noi monitorizăm permanent acest perimetru. Au mai multe autorizaţii şi avize de funcţionare astfel, în luna mai a acestui an a fost emis avizul de către Apele Române Craiova privind schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii, respectiv supraînălţarea depozitului de zgură şi cenuşă în vederea trecerii pe şlam dens”, a declarat Sorin Corici, şef SH Apele Române Valea Jiului.
Complexul Energetic Hunedoara şi-a majorat capitalul social în anul 2014 cu suma de 4.714.000 lei de pe în urma obţinerii titlurilor de proprietate pentru două terenuri de la Electrocentrale Paroşeni şi anume depozit de zgură şi cenusă Căprişoara Est şi depozit de zgură şi cenuşă Căprişoara Vest.
Potrivit strategiei CEH, închiderea depozitului de zgură şi cenuşă de la Valea Căprişoarei ar costa undeva la peste 6 milioane de lei şi este realizată din resursele proprii ale companiei, iar termenul de finalizare coincide cu finalizarea instalaţiei de şlam dens.
Monika BACIU