Importăm energie. Avarie gravă la Mintia

Consumul de energie a crescut, din nou, pe fondul temperaturilor scăzute din ultimele zile. Grav este faptul că România nu își poate acoperi consumul de energie, astfel că s-a recurs la importuri. Complexul Energetic Hunedoara funcționează la capacitate maximă cu termocentrala Paroșeni, în timp ce la Mintia, exisăt o problemă gravă la grupul 5.

“La grupul 3 de la Mintia funcționă, grupul 5 în reparații. S-a rupt o pală de la o elice și trebuie demontată. La Paroșeni funcționăm complet”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

CEH a vândut peste 6000 de MWh în ziua de duminică. Consumul de energie electrică a fost, luni la orele prânzului, de peste 8700 de MW, în timp ce producția a fost de 8500 de MW. Tot cărbunele a fost baza sistemului energetic național, energia electrică produsă pe baza cărbunilor fiind de 2549 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW.

Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina, 407 MW, Ungaria, 145 de MW,  și Serbia, 125 de MW. Reamintim faptul că în luna ianuarie, CEH a contribuit la sistemul energetic național cu peste 158.000 de MWh.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.