.Index Actualitate

Invenţii brevetate la INSEMEX

84-300x225Cercetare materializată prin brevete de invenţii. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani  derulează constant cercetări în diferite domenii. Toate acestea se materializează în brevete de invenţii.

 

La momentul actual, institutul menţine în vigoare 9 brevete de invenţii. Printre invenţiile brevetate se numără tester pentru verificarea explozoarelor miniere; Compoziţie utilizată la prevenirea focurilor endogene; Sistem de determinare a distribuţiei impulsului de curent în reţelele explozoare; Dispozitiv pentru purificarea gazelor de eşapament; Aparat electric cu sursa autonoma de energie pentru prelevarea pulberilor din spatii industriale cu pericol de atmosphere explozive; Aparat de limitare a supratensiunilor tranzitorii, generate de comutaţia în vid, pentru circuitele electirce de joasă tensiune; Aparat pneumatic pentru prelevarea pulberilor din spaţii industriale cu pericol de atmosphere explozive tip ARPSP – 8; Procedeu de prevenire a combustiilor spontane la minele de huilă; Aparat de şoc mecanic pentru condiţionarea articolelor pirotehnice.

 

Totodată, sunt înregistrate, 20 cereri de brevet de invenţie, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, precum şi o cerere de brevet de invenţie european la Oficiul European de Brevete.

 

“Cercetătorii, din cadrul INCD INSEMEX, participă la cele mai importante Saloane naţionale şi internaţionale care oferă atât o platformă pentru expunerea invenţiilor, cât şi un cadru de socializare şi comunicare între inventatori, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi potenţiali investitori. Dintre cele mai relevante evenimente, la care invenţiile cercetătorilor au obţinut numeroase medalii de aur, argint şi bronz, se pot menţiona: Salonul Internaţional de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi – INVENTIKA (Bucureşti); Concursul Internaţional Bruxelles – EUREKA organizat în cadrul Salonului INNOVA (Bruxelles, Belgia); Salonul Internaţional Idei – Invenţii – Noi Produse – iENA (Nuremberg, Germania)”, a declarat Artur Găman, director general INSEMEX Petroşani.

 

Premiaţi pentru cercetare

 

Periodic, cercetătorii de la INSEMEX participă la simpozioane. Unul dintre acestea a avut loc în perioada 25 – 27 martie 2015, când o echipă de cercetători, din cadrul institutului, s-au prezentat cu 5 invenţii la cea de a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, ce s-a desfăşurat în Complexul Universităţii Tehnice din Cluj – Napoca. În urma jurizării, de către Comisia de specialitate, a tuturor invenţiilor participante, INCD INSEMEX a obţinut diplome de excelenţă şi 3 medalii de aur pentru următoarele invenţii: “Metodă de determinare a parametrilor  aerodinamici  Hse  şi  Rse, specifici spaţiului exploatat”, “Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane” şi “Metodă de determinare a structurii unei reţele de ventilaţie afectate de un fenomen de explozie”.

 

În momentul de faţă,        INCD INSEMEX aşteaptă anunţul, Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, cu privire la transmiterea documentelor pentru selectarea invenţiilor, de către Comisia de Manifestări Ştiinţifice a Colegiului Consultativ pentru Cercetare – Dezvoltare şi Inovare al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în vederea participării la Concursul Internaţional Bruxelles – EUREKA 2015, ce va avea loc în cadrul Salonului INNOVA, spre sfârşitul acestui an.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.