La UPET, Două locaţii pentru unitatea de asistenţă tehnică guvernamentală

 

Se stabileşte locaţia în care va funcţiona Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică, la Universitatea Petroşani. Ordinul privind înfiinţarea unităţii guvernamentale de asistenţă tehnică pentru Valea Jiului a fost semnat încă de săptămâna trecută.acesta va funcţiona la Universitatea Petroşani, iar acum se identifică locaţia unde îşi va desfăşura această unitate activitatea.

“Vom face cu ADI Valea Jiului un parteneriat, iar astfel vrem să ne implicăm în dezvoltarea locală şi regională şi astfel încercăm să atragem firme stabile în Valea Jiului. Am conturat locaţia împreună cu Prefectura judeţului şi cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Vineri vom definitiva dotarea locaţiei. Avem două variante, căminul 1 pentru că este mai aproape de centrul oraşului şi o variantă în corpul D, dar cel mai probabil locaţia va fi în căminul 1. Asta înseamnă participarea universităţii la mai multe proiecte”, a declarar Radu Sorin, rectorul Universităţii Petroşani.

Astfel, una din soluțiile identificate este înființarea unei unități guvernamentale de asistență tehnică astfel încât aceasta să vină în sprijinul autorităților locale în procesul de scriere a proiectelor de dezvoltare.

„Am venit să validăm cu comunitățile locale soluțiile care le-am pregătit pentru aceste zone de intervenție. Am fost capabili la nivelul cancelariei primului ministru, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și cu Ministerul Fondurilor Europene să purtăm discuțiile cu toate instituțiile responsabile și autoritățile de management care gestionează programele de finanțare fie europene, fie cele de la bugetul național, astfel încât să structurăm un mecanism care să vină în sprijinul autorităților locale în accesarea acestor fonduri. Valea Jiului, Roșia Montană și zonele marginale din sud-estul Moldovei au fost o prioritate guvernamentală. Acordul de parteneriat încheiat cu Comisia Europeană pentru exercițiul financiar 2014-2020 ne permite să gândim astfel de planuri integrate pentru zonele cu risc ridicat de sărăcie. Aceste zone sunt probleme sociale și economice acute, dar vrem să ne concentrăm intervenția noastră în zone cât mai clar delimitate pentru a putea fi cât mai eficienți”,  a declarat Ionel Danca, consilierul premierului Dacian Cioloș, la vizita de la Petroşani din luna septembrie.

După realizarea acestei unități, Valea Jiului, dar și celelalte regiuni defavorizate din țară vor putea beneficia de fonduri pentru dezvoltare cu prioritate. Se vor aloca bani în mod special pentru aceste zone. Zeci de milioane de euro ar putea fi puse la dispoziția celor trei regiuni defavorizate, însă trebuie doar elaborate proiectele, iar acestea trebuie să fie conforme cu normele europene.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.