Liceenii petrileni proiectează un minisatelit

Mai mulți liceeni din Petrila vor participa, luna aceasta, la o competiție de cercetare în domeniul roboticii. Liceenii de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila, îndrumați de profesorul Nicoleta Cândea, vor fi prezenți la Ploiești acolo unde va avea loc cea de-a treia ediție a competiției naționale CanSat. CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat in volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și  comunicațiile – intr-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

“Am reușit să ne calificăm între cele 8 licee din țară, descalificând alte licee de renume care s-au înscris. Proiectul se dorește a fi startul deschiderii unui cerc de robotică la nivelul orașului Petrila, oferind posibilitatea tinerilor de a se pregăti pentru alte competiții internaționale de robotică”, arată Nicoleta Cândea, profesorul coordonator al elevilor care participă la competiția națională de robotică.

2000 de lei este suportul financiar al autorităților petrilene pentru proiectul în care sunt angrenați tinerii.

“Suma cerută ne este necesară pentru finalizarea minisatelitului, adică pentru construirea antenei, miniparașutei, dispozitivului de localizare a minisatelitului, 3 camere de luat vederi necesare vizualizării 3D, 3 cărțI cu lecții de programare a sateliților, confecționarea a 7 tricouri inscripționate pentru echipa participantă (…). Cei de la ESERO ne-au asigurat două microcontrolare și kitul de construire a minisatelitului pentru misiunea primară, adică măsurarea temperaturii și a presiunii de la 1 km și analiza datelor până la aterizarea și acomoarea pe o perioadă de o săptămâni cât durează competiția pentru întreaga echipă. Câștigătorii naționali vor participa la competiția europeană, iar apoi la cea finală care va fi în Texas la NASA”, mai spune profesorul coordonator.

Elevii petrileni au vârste cuprinse între 15 și 16 ani. In finala Europeana se va califica echipa care va obtine cel mai mare punctaj, indiferent de categoria la care participa. Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – Romania 2017 va avea loc in a doua jumatate a lunii aprilie, 19-23 Aprilie 2017 . Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europenede CanSat ce va avea loc la sfarsitul lunii Iunie 2017 organizata de către AgențiaSpațială Europeană.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.