Lucica Dina Muntean: Ce se întâmplă cu adăposturile de protecție civilă. Populația are acces la o serie de mijloace de informare online care furnizează cetățenilor informații vitale despre reacțiile adecvate în cazul producerii unor dezastre naturale sau provocate de om, aspecte legislative privind managementul situațiilor de urgență și detalii despre localizarea adăposturilor de protecție civilă. În timp de pace, aceste adăposturi pot fi utilizate pentru alte scopuri, cu anumite condiții.
Utilizarea adăposturilor de protecție civilă în timp de pace
În conformitate cu prevederile Legii nr. 481/2004 privind protecția civilă, republicată, adăposturile publice de protecție civilă, cu excepția spațiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi folosite pentru alte destinații în timp de pace. Utilizarea acestora pentru alte scopuri trebuie să respecte normele tehnice și să asigure posibilitatea eliberării spațiului în maximum 24 de ore în cazul unei situații de urgență. În plus, este necesară informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste.
Această flexibilitate permite locuitorilor să transforme adăposturile în diverse spații de depozitare sau pentru alte activități comunitare, atâta timp cât sunt respectate reglementările impuse. De exemplu, în multe blocuri de locuințe, locatarii utilizează aceste spații pentru depozitarea obiectelor personale, însă trebuie să fie pregătiți să elibereze rapid spațiul în caz de nevoie, arată un răspuns al MAI oferit senatorului Dina Lucica Muntean.
Surse oficiale de informare și platforme online
Pentru a gestiona corect utilizarea adăposturilor de protecție civilă și pentru a fi pregătiți în caz de urgență, populația are la dispoziție mai multe surse de informare:
1. Aplicația mobilă DSU – Oferă o hartă interactivă cu locații importante, inclusiv adăposturi de protecție civilă, spitale, unități de primire a urgențelor și altele.
2. Platforma fiipregatit.ro – Include harta interactivă și ghiduri utile pentru populație, menite să instruiască cetățenii cu privire la comportamentul adecvat în caz de dezastre.
3. Site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (www.igsu.ro) – Secțiunea „Informații Utile Adăposturi de Protecție” oferă evidența adăposturilor de protecție civilă din țară, incluzând localitatea, adresa și coordonatele geografice.
Reglementări legislative și cooperarea internațională
Utilizarea și verificarea periodică a adăposturilor de protecție civilă sunt reglementate de Legea nr. 481/2004 și Hotărârea Guvernului nr. 862/2016. Deși nu există standarde europene sau NATO concrete pentru aceste adăposturi, DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) lucrează pentru a îmbunătăți și moderniza aceste spații, inclusiv prin cooperare internațională și adoptarea de bune practici.
Prin utilizarea responsabilă a adăposturilor de protecție civilă în timp de pace, populația poate beneficia de aceste spații suplimentare pentru diverse scopuri, asigurând totodată că sunt pregătite și disponibile pentru utilizare rapidă în caz de urgență. Informarea continuă și respectarea reglementărilor sunt esențiale pentru a menține aceste adăposturi funcționale și eficiente.