Religia a împărţit elevii. Cei care vor urma aceste ore şi cei care nu vor frecventa orele în care li se va vorbi de cele sfinte. Vineri a fost ultima zi în care părinţii au putut să decidă dacă copiii lor vor urma sau nu orele de religie. La Şcoala Generală Numărul 4 din Petroşani, spre exemplu, doar 20 de copii nu vor frecventa aceste ore.
“Astazi (vineri-n.r.) s-a incheiat adunarea acelor cereri prin care parintii solicita sa faca sau sa nu faca copiii lor ora de religie. A rezultat o situatie dupa cum urmeaza, din 1017 elevi cati are scoala noastra 80% sunt ortodocsi, 181 sunt de alte confesiuni iar la 20 de elevi parintii lor solicita sa nu faca ora de religie. Fapt pentru care scoala va lua masurile in consecinta astfel incat ei sa ramana intr-un climat de siguranta”, a declarat Robert Humel, director Şcoala generală Avram Stanca din Petroşani.
Preoţii sunt de părere că ora de religie ar trebui urmată de elevi. Învăţăturile dumnezeieşti trebuie transmise şi generaţiilor tinere.
„Nu am cunostinte deocamdata depre un procentuaj al parintiilor care au luat aceasta decizie. Cert este ca copii nascuti din parinti ortodoxi vor opta sa faca ora de religie pentru ca nu vad nicio problema in educatia religioasa in scoala cum nu vad nicio problema in educatia religioasa in familie si in biserica. Au aparut aceste situatii oarecum neprevazute pentru vremurile in care traim sau prevazute pentru altii. Eu spun ca stand de vorba cu profesorii de religie si ei incearca schimbe oarecum atitudinea cu mult mai mare drag fata de copii daca unii dintre ei nu faceau acest lucru pana acum. La nivel de Episcopie s-a luat decizia ca si noi preotii san e implicam mai mult si sa facem vizite mai dese in scoli si sa povestim impreuna cu copii pe diferite teme religioase. Daca stam san e gandim la o medie de 85% cat are poporul roman ortodox si este normal ca 10-12% cat apartin altor confesiuni sa opteze pentru a face terigie in scoala. Mai apare acum problema faptului ca pana acum faceau religie si acum nu mai fac pentru ca in acea ora in care faceau religie acum vor trebui sa aiba o alta activitate. Nu stiu daca societatea isi permite sa angajeze alti profesori care sa suplineasca acea ora sau sa faca o alta activitate cu un singur copil pentru ca sunt cazuri la nivel de tara 10% impartiti pe scoli sip e unitati de invatamant, eu nu cred ca este o solutie. Din punctual meu de vedere al scoate pe Dumnezeu sau pe Hristos din viata copilului nu este o solutie cum nu este o solutie nici sa obligi pe cineva sa creada. Fiecare trebuie sa aiba libertatea sa aleaga dar san u il scoata pe Dumnezeu din viata si din familie si din biserica”,, a declarat Gabriel Bulf, preot.
Potrivit dascălilor, elevii care nu vor participa la orele de religie îşi vor petrece timpul la biblioteca unităţii de învţământ, asta dacă ministerul de resort nu trasează alte directive.
Monika BACIU