Calitate slabă a echipamentelor miniere. Echipamentele din minerit sunt certificate, însă calitatea acestora lasă de dorit uneori. Sunt cazuri în care în subteran ajung diferite echipamente care nu mai corespund cu cele din caietele de sarcini.
Inspectorii ITM, cu ochii pe echipamentele de lucru. În această perioadă, inspectorii ITM din Valea Jiului derulează mai multe campanii. Printre acestea se numără şi supravegherea pieţei care înseamnă verfiicarea distribuitorilor de echipamente. Cele neconforme sunt retrase de pe piaţă.
“Mai avem supravegherea pietei, lucru care inseamna verificarea oricarui distribuitor de echipamente care aduc echipamente de pe piata europeana si nu numai. Sunt vizate echipamentele care intra si aplica marcaje tip actibild si echipamentele nu sunt de calitate si impun riscuri. Verificam aceste echipamente si in conditiile in care se constata neconformitati se sesizeaza Ministerul Muncii si pot sa se ajunga pana la retragerea de pe piata a echipamentelor respective. Toate tarile europene ne informeaza despre toate echipamentele care sunt retrase de pe piata ca noi sa putem verifica in teren si sa le retragem la randul nostru”, a declarat Ileana Bodea, şef SSM-ITM Valea Jiului.
Echipamentele din minerit sunt certificate, însă de multe ori acestea sunt slabe din punct de vedere calitativ.
“In minerit mai putin pentru ca toata lumea este constienta de riscul pe care il prezinta introducerea in subteran a unui material neconform. In minerit nu prea putem sa spunem ca am introdus echipamente necertificate intr-un mediu exploziv pentru ca trebuie sa fi inconstient pentru a face acest lucru. In minerit putem sa sesizam calitatea nu siguranta vis a vis de mediul exploziv. Am intalnit armaturi de sustinere care dupa cateva saptamani fara sa aiba o presiune foarte mare s-au torsionat sau bridele care sunt elementele de imbinare a armaturilor care intr-o zona cu presiune redusa au plesnit. Si aceste lucruri afecteaza securitatea in subteran dar de regula lucrul care proneste de la calitate. Noi avem si un avantaj pe minerit vis a vis de certificare pentru ca exista INSEMEX-ul. Nu trebuie sa mearga sa-si faca certificarea in Germania sau in Spania. Un exemplu este celebra combina de la mina Lonea care s-a scos. Si atunci avand in vedere ca s-au facut niste reparatii, s-au schimbat niste componente ale combinei. Noi am monitorizat inainte de introducerea combinei toate reparatiile facute si nu i-am lasat sa o introduca pana nu au facut dovada ca orice componenta care intra in combina sa aiba aceasta certificare. Problemele nu sunt atat de grave in introducerea materialelor fara aceasta certificare in mediul exploziv, problema este din punct de vedere al calitatii. De multe ori producatorul care participa la aceste licitatii aduce prototipul cu toate documentele aferente pentru ca unul dintre criterii ca sa aprovizionezi o mina este sa aiba certificare echipamentul respectiv. De foarte multe ori echipamentele care ajung in subteran nu mai corespund cu prototipul sau cu caietul de sarcini”, a declarat Ileana Bodea.
Pentru a evita producerea unor evenimente nefericite, inspectorii ITM supraveghează şi piaţa echipamentelor.
Monika BACIU