Minerii măcinaţi de cancere şi tumori

Măcinaţi de boală şi de stres, minerii sunt la limita puterilor. Anii petrecuţi în subteran şi-au pus amprenta asupra stării de sănătate a minerilor. În doar trei luni au fost înregistrate 30 de cazuri de boli grave sau incurabile, precum cancer, tumori sau operaţii pe cord. Zeci de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara suferă de boli incurabile sau grave.

“Media ajutoarelor pentru boli grave şi incurabile în anul 2015 a fost de circa 14-15 ajutoare/lună. Valoarea ajutorului depinde în funcţie de încadrarea medicului de medicina muncii. În aceste cazuri vorbim de cancere, tumori sau operaţii pe cord”, a declarat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele.

Minerii care suferă de boli grave sau incurabile primesc un ajutor din partea angajatorului. Potrivit CEH, de la începutul anului şi până în luna martie au fost analizate 30 de astfel de cereri.

“Acordarea de ajutoare financiare, angajaţilor care suferă de boli grave şi incurabile, ăv facem cunoscut faptul că în perioada ianuarie – martie 2016 au fost analizate un număr de 30 cereri ale angajaţilor S CEH SA de către comisia mixtă administraţie – sindicat şi acordate ajutoare în valoare de 30.300 lei”, arată un răspuns al CEH.

Grav este faptul că în perioada în care a fost denunţat contractul colectiv de muncă, minerii care suferă de boli grave sau incurabile nu au putut beneficia de aceste drepturi băneşti.

“De la denunţarea CCM-ului nu s-au mai acordat aceste drepturi”, a mai spus Darius Câmpean.

Cei mai mulţi mineri care suferă de boli grave sau incurabile sunt la mina Lupeni. Aici 12 persoane au astfel de afecţiuni. La Lonea sunt înregistraţi 7 mineri cu boli grave sau incurabile, la Livezeni 4, la Vulcan 3, iar la PrestServ 5. Totodată, Codul fiscal precizeaza faptul ca ajutoarele pentru bolile grave si incurabile nu sunt venituri impozabile. Tuturor acestor afecţiuni li se adaugă şi bolile profesionale. Mii de foi de boală au fost anul trecut la Complexul Energetic Hunedoara, iar corpul de control al ministrului Energiei a demarat verificări în acest sens.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.