.Index Actualitate Administratie

Monumentul Lupeni ’29 și-a recăpătat strălucirea

Monumentul Lupeni ’29 și-a recăpătat strălucirea. Ziua de 6 august, zi care coincide cu ziua minerului, se apropie, iar autoritățile locale din Lupeni au dorit să redea zonei strălucirea de odinioară.

Monumentul a fost realizat de marele sculptor român Ion Irimescu, ca omagiu aduc eroilor mineri care au căzut răpuși de gloanțele Puterii politice din 1929, într-una din cele mai mari revolte muncitorești ale minerilor din toate timpurile.

În opinia primarului Lucian Resmeriță, Ansamblul monumental ridicat în municipiul Lupeni de sculptorul Ion Irimescu în 1968 reprezintă un adevărat Memorial dedicat nu doar eroilor mineri din fatidicul an 1929, ci și tuturor minerilor de la Lupeni și din toată Valea Jiului care, de aproape două secole, au clădit, de multe ori cu prețul vieții, identitatea acestei regiuni și localitățile care o compun.

”Monumentul maestrului Ion Irimescu este cel mai impunător și cel mai semnificativ simbol pentru tot ceea ce a însemnat în istoria Văii Jiului și tot ceea ce înseamnă pentru noi, cu adevărat, minerii și mineritul. Poate că activitățile economice din industria minieră se află astăzi la un moment de apus, însă pentru noi, cei care trăim în orașele și municipiile care s-au clădit din truda acestor bravi oameni, minerii și mineritul rămân repere esențiale ale identității noastre și, de aceea, omagiul pe care-l aducem acestora este unul cuvenit și necesar”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Leave a Reply

Your email address will not be published.