.Index Actualitate Administratie

Ne imaginăm că stăm pe planeta Saturn

sat“Ne imaginăm că stăm pe planeta Saturn” spune o femeie din cartierul petroşănean Saturn. Pe locatarii acestui cartier nu pare să îi deranjeze numele străzii, ba din contră le place cum sună şi chiar îşi imaginează că locuiesc pe acea planetă.

“Este un nume frumos si ne imaginam si noi ca stam pe planeta Saturn si noi nu vrem sa-l schimbam. Asta e parerea mea. Nu cred ca este ceva urat sau sa ne deranjeze. Suntem pe Pamant, doar strada poarta numele. Este ceva care nu ne deranjeaza. Stau aici de 30 de ani si tot asa se numea”, ne spune o localnică din cartier.

Planetele s-au aliniat la Petroşani. Venus şi Saturn sunt numele a două străzi din localitate. Cum au fost atribuite aceste nume ne spun oficialii Primăriei Petroşani.

“Probabil ca cei care au condus inainte de 1989 erau atrasi de astronomie. Ar fi fost de dorit ca aceste strazi sa poarte denumirea unor evenimente sau ale unor personalitati istorice, culturala sau politice decat denumirea unor astre. Probabil ca au fost lipsiti de inspiratie atunci cand au denumit strazile”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.

Există însă posibilitatea schimbării numelui străzii dacă autorităţile solicită acest lucru, însă procedura este costisitoare. Municipalitatea ar trebui să suporte cheltuielile privind schimbarea tuturor actelor cetăţenilor.

“Ca si procedura exista o ordonanta simpla 63/2002 privind aprobarea schimbarii de denumiri in sensul in care se face in proiect de hotarare de catre consiliul local cu o nota de fundamentare unde trebuie justificata denumirea aleasa pentru a fi atribuita. Aceste documente pleaca pe langa institutia prefectului pe langa care functioneaza o comisie pentru denumiri compusa din mai multe personalitati. Dupa obtinerea avizului de la aceasta comisie se poate aproba prin hotarare de consiliu schimbarea denumirii strazii respective. Pe toate aceste strazi locuiesc foarte multe persoane care ar trebui sa-si schimbe documente de identitate, permis de conducere, legitimatii si primaria ar trebui sa suporte toate aceste cheltuieli. Dincolo de cheltuieli s-ar crea un mare disconfort oamenilor care ar avea mult de umblat”, a mai spus sursa citată.

În trecutul apropiat a exitat o schimbare de nume a unei străzi din localitate.

“A existat Strada Carol Schreter care a primit aceasta denimire in locul Strazii I B Deleanu si au fost atribuite in Parang trei noi strazi dar nu a implicat schimbarea actelor de identitate. Erau deja persoane care locuiau acolo si nu puteau sa-si mute domiciliul de pe o strada din municipiu in zona respectiva”, a conchis secretarul Primăriei Petroşani.

Majoritatea străzilor din municipiul Petroşani au fost botezate în regimul Comunist.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.