Îngrijoraţi de soarta Complexului Energteic Hunedoara, aleşii locali de la Petroşani pregătesc o acţiune de amploare. La dezbaterile publice pe tema Complexului Energetic Hunedoara sunt invitaţi toţi parlamentarii din judeţul Hunedoara.
“Vreau să ridic aceeaşi problemă legată de Complexul Energetic Hunedoara. Văd că nu se doreşte să aveţi … eu înţeleg de ce nu se doreşte să avem o iniţiativă în Consiliul Local Petroşani, dar eu sunt hotărât să forţez cumva o dezbatere publică pentru că acest obiectiv industrial este esenţial nu numai pentru partea de buget, cât şi pentru partea de asigurare cu căldură şi apă caldă în municipiul Petroşani. Stiu că domnul primar a avut nişte consultări cu ei, poate ne spune ultimele noutăţi, dar rugămintea mea este să lansăm o dezbatere publică. Măcar atât, în acest mandat de consilier, indiferent din ce partid facem parte, trebuie să ne asumăm această responsabilitate. Am să mă consult, să vedem în ce măsură, dacă este nevoie de un proiect de hotărâre am să-l fac şi am să vă rog şi pe dumneavoastră, pentru că sunt sigur că în faţă avem ceea ce înseamnă iarna lui 2015 pentru municipiul Petroşani, dar nu se joacă doar această iarnă, ci o perioadă mult mai lungă”, a spus Florin Mârza, consilier local la Petroşani.
Minerii nu reuşesc să asigure producţia necesară de huilă pentru cele două termocentrale. Mai grav este faptul că nici acum pe perioada verii stocurile de cărbune nu sunt suificiente.
“Am avut o discuţie cu domnul Vişan de la Paroşeni pentru că sunt preocupat de ceea ce se va întâmpla iarna viitoare cu căldura. Pentru iarna următoare fără cărbune nu vom avea căldură, nici noi nici Deva şi atunci trebuie cumva … eu nu am nimic împotriva dezbaterii publice, o putem face şi chiar cred că ar trebui făcută, să invităm pe toată lumea la această dezbatere publică. În rest, să ştiţi că nu am alte informaţii decât pe cele care le aveţi şi dumneavoastră şi ce a apărut în presă. Se lucrează la acea strategie care trebuie prezentată Comisiei Europene, însă problemele sunt mai mult decât complicate, deja suntem afectaţi în ceea ce priveşte sumele pe care trebuie să le încasăm la bugetul local, deocamdată pentru luna viitoare suntem asiguraţi dar pe urmă dacă nu se schimbă nimic va trebui să luăm nişte măsuri, dar oricum o să vă prezint situaţia”, a subliniat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Valeriu Butulescu s-a arătat reticent faţă de această dezbatere care urmează a fi realizată sub coordonarea Primăriei Petroşani.
“Aş vrea dacă s-ar putea să spuneţi în ce constă această dezbatere publică, pentru că dacă o să adunăm la Sala de marmură nişte oameni care oricum sunt nemulţumiţi …eu personal am oroare de aceste acţiuni făcute numai de dragul de a le face pentru că nu cred că este un om în acest oraş care să spună că nu vrea căldură la iarnă, nu cred că este un om atât de dezaxat în târgul acesta care să spună că nu vrea continuitatea industriei miniere. Eu spun să găsim o formă care cât de cât să ne ajute, nu să stabilim ceea ce deja ştim. Revenind la compania huilei, boala este veche, chiar foarte veche, chiar să vrem acuma nu putem să dăm cărbune, pentru că proverbul acela „înţeleptul îşi face car iarna şi sanie vara” este mai valabil ca oricând, am rămas mult în urmă cu programele de investiţii. De aceea nu cred în această dezbatere, principalul scop este să ne filmeze, să ne dea la televizor că ne implicăm că ne zbatem, dar dumneavoastră cei din sfera guvernării aveţi informaţii dacă putem face ceva în acest sens, sau vorbim numai de dragul de a vorbi şi facem simpozioane”, a replicat Valeriu Butulescu.
Petre Drăgoescu a fost cel care a pus punctul pe I. acesta a precizat că situaţia este critică în momentul de faţă şi este absolut necesară implicarea Guvernului.
“Ce se poate vedea pe Trans Electrica problema este mult mai tragică. In momentul de faţă avem peste 40% energie pe cărbune şi sub 20% hidro. Se pare că şi partea nucleară este diminuată pentru că nu mai are apa necesară răcirii reactoarelor, eoliana nu are nici o şansă din cauza acestor curenţi calzi, aici, noi putem face şi dezbateri şi ce vrem noi, dar părerea mea este că aici trebuie să intervină parlamentul şi guvernul în ceea ce priveşte stabilirea priorităţii de interes naţional. Din punct de vedere al capacităţii de producţie a celor patru mine aşa zis viabile, reprezintă undeva până în 40% să satisfacă necesarul de cărbune pentru a putea trece iarna… Depozitele ca niciodată, sunt goale, se mătură prin ele. Nu cred că stă în puterea noastră, dar putem fi zgomotoşi, dar din păcate lucrurile sunt mult mai complicate, iar din păcate la nivel de minister situaţia este … Săptămâna trecută am depus un material la CT-ul ministerului şi ţin să vă spun că au fost doar doi oameni la CT şi nu s-a putut ţine CT-ul, ceea ce nu s-a mai pomenit la acest minister să se întâmple aşa ceva, lucrurile sunt cu adevărat critice”, a subliniat Petre Drăgoescu.
Iniţiatorul acestei dezbateri susţine că e nevoie de voci multe pentru a fi luaţi în seamă.
“Noi aici în această structură reprezentăm municipiul Petroşani. Noi trebuie să tragem nişte semnale de alarmă pentru că, cu toate că sunt vechi nişte lucruri, vreau să vă spun că astăzi Complexul energetic Hunedoara are bani în Trezorerie pe care nu îi alocă, conform înţelegerilor, pentru că acum este bătălia, care dintre cei care au creanţe să pună director general în ideea că acel director general va semna ceea ce precedentul nu a semnat şi şi-a dat demisia. Astăzi Complexul Hunedoara are în jur de 50 de milioane în cont la Trezorerie şi nu achită desulfurarea de la Paroşeni, ca măcar asta să se încheie ca activul Paroşeni să aibă valoare şi eventual să poată fi valorificat, cu acei bani putându-se face alt lucrru. Deci, haideţi să părăsim populismul ăsta perimat şi să iniţiem această dezbatere. Este ceea ce putem face noi, sigur că cei care sunt angajaţi ai Complexului Hunedoara pot face mai mult decât noi dar nu în acest plan ca şi consilieri şi eu mă bucur că domnul primar este de acord şi atunci rămâne ca până la şedinţa ordinară, dacă este cazul să facem o hotărâre de consiliu pentru a demara dezbaterea publică, sau care este procedura … este o discuţie până la urmă…”, a spus Mârza.
situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara este deosebit de gravă. În plină vară, angajaţii nu pot asigura cantitatea de cărbune necesară funcţionării celor două termocentrale.
Monika BACIU