Paşi mici pentru un proiect mare

Municipalitatea din Petroşani a făcut toate demersurile necesare pentru achiziţionarea tunurilor de zăpadă. Anul acesta, municipalitatea de la Petroşani a primit 2,6 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Timp de trei ani, Executivul nu a mai alocat niciun leu pentru continuarea lucrărilor care au ca scop dezvoltarea infrastructurii turistice din Parâng. Banii urmează a fi folosiţi pentru realizarea staţiei de pompe, dar şi achiziţionarea unor tunuri de zăpadă.

“Noi am dat ordinul de începere şi am solicitat achiziţionarea tunurilor de zăpadă şi a pompelor”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Autoritățile locale de la Petroșani ar mai avea nevoie de 7 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de dezvoltare a stațiunii montane Parâng. Investiția demarată în urmă cu câţiva ani a ajuns la un grad de finalizare de 20%. De precizat este faptul că municipalitatea de la Petroşani a contrinuit cu 40% din sume la lucrările care au avut loc în munte. Numai instalaţia de transport pe cablu, telescaunul TS 3, a costat 13 milioane de lei, aceasta fiind realizată în baza unui împrumut contractat de municipalitate. Edilii vor ca anul viitor să continue proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Aici ar trebui realizat încă un telescaun, TS 4, însă pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie încheiat litigiul cu Romsilva. Procesul continuă la Curtea de Apel Alba, iar Romsilva a depus mai multe obiecţii la raportul de expertiză.

“Amână cauza la data de 02.11.2016. Se constată că obiecţiunea nr.1 formulată de pârâtă cu privire la lucrarea de expertiză topografică efectuată în cauză reprezintă o apreciere a pârâtei, astfel că aceasta nu are caracterul de obiecţie. Admite ca întemeiate obiecţiunile nr.2, nr.3 şi nr.4 formulate de pârâtă cu privire la lucrarea de expertiză topografică efectuată în cauză Se comunică expertului numit în cauză, un exemplar al obiecţiunilor formulate de pârâtă cu privire la lucrarea de expertiză topografică efectuată în cauză, cu menţiunea de a se pronunţa în mod explicit asupra acestora prin efectuarea unui supliment la lucrarea de expertiză”,  se arată în soluţia instanţei.

Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng un vis al autorităţilor locale de la Petroşani. În urmă cu câţiva ani, în Valea Jiului au fost demarate mai multe proiecte de investiţii majore. Rpintre acestea se numără şi modernizarea staţiunilor montane, iar Parângul nu face excepţie de la regulă. Deşi banii au venit cu ţârâita, edilii locali cred în aceste proiecte pe care se bazează viitorul staţiunilor montane. Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia să fie construit la Petroşani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau să apară 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune, 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.