Un profesor din Odorheiul Secuiesc a realizat un ghid turistic în limba maghiară
Ghid turistic al munţilor Parâng. Perla Văii Jiului nu are un ghid turistic în limba română, însă acesta are o astfel de prezentare în limba maghiară. A venit tocmai din Odorheiul Secuiesc pentru a studia munții din Valea Jiului. Un profesor din Odorheiul Secuiesc a bătut la pas toate cărările din munții Parâng pentru a le studia frumusețea, iar toată cercetarea sa a ajuns într-o carte. Szekely Arpad a editat o carte despre frumusețile munților Parâng în limba maghiară.
“Este vorba despre Munţii Parâng, un alt ghid turistic. Anul trecut a apărut ghidul turistic al Retezatului şi m-am gândit ca să apară şi despre acest munte impozant care se aseamănă foarte mult cu Retezatul atât în mărime cât şi în formele glaciare, dar este mai puţin cunoscut de către turişti”, ne spune Szekelz Arpad.
Întrebat de ce a ales munții Parâng, răspunsul a venit foarte ușor.
“M-au impresionat lacurile glaciare care sunt la fel de frumoase ca şi în Retezat, lacuri albastre, verziui, pe de altă parte asimetria munţilor, pe partea nordică munţii aceştia sunt foarte abrupţi, iar pe partea sudică sunt mult mai lenţi. M-am gândit la o continuare, am început cu Retezatul şi mi s-a părut că Parângul se aseamănă foarte mult şi de aceea am venit înapoi în Valea Jiului”, ne mai spune autorul.
Deocamdată cărțile sunt disponibile doar în versiunea maghiară, însă autorul promite că va veni și cu traducerile în limba română. Cărțile profesorului cuprind numeroase date despre Munții Parâng, toate fiind de actualitate, mai ales în condițiile în care acesta și-a finalizat cercetarea în luna martie a acestui an. Autorul a mai lansat anul trecut două ghiduri turistice şi despre Munţii Retezat.
Niciun ghid în limba română
Nici munţii Parâng şi nici Retezat nu sunt incluşi într-un astfel de ghid complex în limba română. De-a lungul anilor au fost editate cărţi despre aceşti masivi însă datele sunt succinte.
Monika BACIU