Hărţi din 1926 trebuie să depună Primăria Petroşani la instanţă într-un proces în care o asociaţie composesorală solicită o suprafaţă de aproape 400 de hectare de păşune. Pentru că municipalitatea nu deţine acele hărţi din anii 1926, instanţa a solicitat Arhivelor Naţionale şi Ocoalelor Sivice să vină cu actele pentru a stabili dreptul de proprietate asupra terenului. Municipalitatea de la Petroşani urma să aloce o suprafaţă de teren de 1066 de hectare Asociaţiei Composesorale Poienile Tăii, Băniţa, Dâlja Mare, Petroşani, însă reprezentanţii asociaţiei au considerat că vor mai mult şi au intentat un proces împotriva administraţiei locale.
“Este vorba de un litigiu pe care în avem cu Composesoratul Poienile Tăii. Dumnealor revendică o suprafaţă de 1475 de hectare, Comsiia Locală le-a propus o suprafaţă de 1066 de hectare pădure, în baza actelor existente, iar dumnealor solicită aproximativ încă 360 de hectare de păşune, însă această păşune ne.a fost dată în proprietatea municipiului Petroşani în anul 19993 printr-un ordin al Prefectului şi este întabulată ca proprietate publică a municipiului Petroşani. Comisia locală nu putea să o scoată din domeniul public şi să le-o dea în absenţa unei sentinţe judecătoreşti. Proprietatea publică se bucură de un regim special, este inalienabilă, insesizabilă şi imprescriptibilă, deci nicio comisie locală nu şi-ar fi putut permite să scoată din averea locală 300 de hectare să le-o dea dumnealor. Dacă instanţele judecătoreşti vor hotărî altfel ne vom supune sentinţelor judecătoreşti. Noi cei din comisia locală nu puteam scoate această suprafaţă din domeniul public. Ei au revendicat-o separat printr-un proces de carte funciară prin care au dorit să rectifice pe toată suprafaţa aceasta de 1475 pe care au pierdut procesul definitiv şi irevocabil. Noi validasem suprafaţa de 1066 la Instituţia Prefectului, aveau hotărârea Comiei Judeţene 91/2012, aşteptam să vină să îi punem în posesie şi au atacat-o în instanţă, s-a întors procesul la Petroşani, se va face probabil o nouă expertiză”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.
Reclamanţii, mai exact cei de la asociaţie, s-au bazat pe o expresie atunci când au intentat proces administraţiei locale de la Petroşani.
“Terenul este foarte mare, se întind şi până la teritoriul comunei Pui şi Orăştioara de Sus. Cele 300 de hectare de păşune sunt în domeniul public, iar în privinţa lor există două hotărâri de expropriere din anii 1923-1926, în care s-a folosit expresia “că se prenotează dreptul statului”, iar ei au interpretat că prenotatul este un act după care ar urma o altă procedură prin care se notează definitiv şi pe baza acestui termen de prenotare s-a speculat şi dumnealor că este al lor. Dacă instanţa va hotărî că este al lor ne vom supune şi vom trece din public în privat şi îl vom restitui. Se diminuează proprietatea publică a municipiului Petroşani dacă instanţa le dă câştig de cauză, dar se pune problema temeiniciei acestei treceri”, a mai subliniat sursa citată.
Instanţa a dispus ca la dosar să fie depuse documente din anul 1929 pentru a se stabili dreptul de proprietate asupra terenurilor.
“Prorogă adresa către Arhivele Naţionale Hunedoara, pentru a se comunica instanţei harta UAT Petroşani anul 1926 şi harta cadastrală limită administrativă Petroşani cu Baru Mare, Orăştioara de Sus, Petrila anul 1926, instanţa având nevoie de lămuriri de la reprezentanţii părţilor în acest sens. Prorogă adresa către Regia Naţională a Pădurilor – Ocolul Silvic Petroşani, pentru a se comunica instanţei de judecată hărţi pastorale, hărţi păşuni împădurite şi amenajamentele pastorale, instanţa având nevoie de lămuriri de la reprezentanţii părţilor în acest sens”, se arăta la unul dintre termene.
Potrivit secretarului Primăriei Petroşani, reclamantul ar fi trebuit să depună aceste acte la dosar având în vedere că acesta este cel care solicită să fie reîmproprietărit.
“În loc să depună reclamantul actele să îşi dovedească titlul de proprietate, reclamantul, prin intermediul instanţei, ne cere tot felul de acte ca noi să îi dovedim lui cererea. Nu este treaba noastră să depunem acte, nu avem acte din 1926, noi nu avem astfel de hărţi, dar am solicitat la Ocolul Silvic şi la alte instituţii pentru a ne dovedi buna credinţă faţă de instanţă pentru că nu avem nimic de ascuns”, a mai subliniat juristul Primăriei Petroşani.
Dacă instanţa va admite solicitarea reclamantului, unitatea administrativ-teritorială a localităţii s-ar diminua cu aproape 400 de hectare de teren.
Monika BACIU