.Index Actualitate

Redresarea CEH prin închidere

Redresarea Complexului Energetic Hunedoara ar urma să se realizeze prin închiderea unor capacități de producție. Noua conducere a Ministerului Energiei continuă planurile fostei guvernări, care prevede închiderea minelor Lupeni și Lonea, pentru a salva o parte din Complexul Energetic Hunedoara. Carmen Hărău solicită răspunsuri de la ministrul Energiei, Toma Petcu, cu privire la soarta CEH.

“Din păcate, atunci când vine vorba despre redresarea unei companii de stat, soluția aflată la îndemâna decidenților pare să fie aceeași: disponibilizarea angajaților și închiderea unor capacități de producție. Aproape niciodată nu se planifică soluții bazate pe investiții de capital, retehnologizare și creșterea competitivității prin costuri/prețuri”, arată Carmen Hărău, senator PNL.

Parlamentarul hunedorean consideră că aceste măsuri nu fac bine societăților de stat, făcând referire directă la Complexul Energetic Hunedoara.

“Așa cum foarte bine cunoașteți, aceleași condiții păguboase au fost considerate viabile și pentru redresarea Complexului Energetic Hunedoara: disponibilizarea a peste 800 de angajați în anul 2016, continuarea procesului de închidere a unor mine de cărbune. Este curios faptul că, aproape nimeni, atunci când a evaluat performanțele economice ale Complexului Energetic Hunedoara nu a analizat și contractele încheiate pe orizontală, care, potrivit celor mai multe informații apărute în spațiul public, sunt principalele cauze de ineficiență prin costuri ale Complexului”, mai susține parlamentarul.

Carmen Hărău atrage atenția asupra faptului că în bugetul de stat nu sunt prognozate investiții pentru Complexul Energetic Hunedoara.

“Analizând programarea bugetară pentru anul 2017, care anticipează doar finanțarea continuării lucrărilor de închidere a celor puțin două unitățI miniere, constat cu surprindere că nu au fost avansate credite bugetare șI pentru investiții de capital, care ar fi putut relansa eficiența economică a acestui Complex”, mai susține Carmen Hărău.

În contextual în care de funcționarea CEH-ului depinde soarta a mii de familii din județul Hunedoara, senatorul îi solicită ministrului Toma Petcu să spună dacă la rectificarea bugetară viitoare vor fi allocate fonduri pentru retehnologizarea CEH, care sunt sumele necesare pentru rentabilizarea societății șI dacă în colaborare cu Ministerul Muncii pot fi create noi locuri de muncă pentru angajații disponibilizațI de la CEH.

 

Monika BACIU

One Reply to “Redresarea CEH prin închidere

Leave a Reply

Your email address will not be published.