Cadavrul unui bărbat recuperat dintr-un puț de la 160 de metri adâncime
Salvatorii mineri din Valea Jiului au fost solicitați să intervină la mina Borod din județul Bihor, pentru a recupera trupul unui bărbat care s-a sinucis. Acesta s-a aruncat în gol într-unul din puțurile minei.
“Am fost solicitați să intervenim pentru a recupera trupul unui bărbat care s-a sinucis aruncându-se în puțul minei Borod din județul Bihor care aparține de Carbonifera SA Ploiești. Mina este închisă, se află în conservare. Am plecat patru salvatori de la SALVAMIN. Trupul Bărbatului era la 160 de metri adâncime, complet desfigurat. A fost nevoie să intrăm cu corzi. Bărbatul avea 54 de ani și a lucrat la mină. Bărbatul a amenințat că se va sinucide, acesta a dispărut de marți”, a declarat Gheorghe Mununar, directorul Prestserv (fostul Salvamin-n.r.).
Gheorghe Mununar spune că aceasta a fost una dintre cele mai dificile intervenții avute în ultima perioadă.
“A fost o intervenție foarte dificilă, în primul rând din cauza lipsei aerului, dar și a zonei foarte înguste”, a mai precizat Gheorghe Mununar.
Trupul neînsuflețit al bărbatului se afla în puțul de aeraj, acesta fiind situat la o adâncime de circa 300 de metri. De precizat este faptul că mai bine de jumătate din puț, adică undeva la 150 de metri au fost inundați în momentul în care s-a închis unitatea minieră, astfel că intervenția salvatorilor de la Petroșani a fost îngreunată.
Centru național de salvare minieră
Intervenția salvatorilor mineri de la Petroșani dovedește încă o dată faptul că e nevoie de ei la nivel național. Nu este pentru prima dată când salvatorii de la Salvamin intervin în diferite locuri din țară.
“Da, salvatorii noștri au fost la mina Borod din județul Bihor. Prin această nouă solicitare dovedim faptul că este nevoie, în continuare de salvatorii minieri. Tocmai de aceea noi, conducerea Complexului Energetic Hunedoara am propus, în urmă cu câteva săptămâni la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, transformarea PrestServ-ului în societate de interes național”, a declarat Michael Melczer, directorul general al CEH.
La Salvamin mai sunt 13 salvatori, numărul acestora fiind din ce în ce mai mic. De precizat este faptul că salvatorii de la Petroșani au fost solicitați de nenumărate ori pentru a interveni în diferite cazuri din țară.
Monika BACIU