Sute de oameni s-au rugat pentru sănătate şi pentru familie, luni, de Sfânta Maria când biserica de pe Maleia şi-a sărbătorit hramul. S-au scurs 10 ani de când acest sfânt lăcaş a fost ctitorit de omul de afaceri, Aurelian Serafinceanu, iar anul acesta numărul credincioşi care au luat parte la sfânta liturghie a fost unul mare.
“Cel mai important lucru este ca traditia sa continue si in fiecare an eu ma voi ocupa ca aceasta traditie sa fie respectata in sensul ca vor fi slujbe, vor fi agape fratesti si cu drag invite pe toata lumea sa participe”, a spus Aurelian Serafinceanu, ctitorul bisericii
Credicioşii, cu toţii, au venit să se toage pentru sănătate şi pentru familie.
“Pentru sănătate ne rugăm, să ne ferească Dumnezeu de rele şi pentru descânte. Cred în descântece”, spune o credicioasă.
„Pentru sănătate, pentru binele casei, pentru copii şi e hramul biserii şi am venit în fiecare an”, spune o altă femeie.
Credincioşii au parcurs sute de kilometri pentru a veni să ia parte la slujbă. Tocmai de la Craiova a venit o femeie pentru a se ruga la Dumnezeu.
„Nu sunt de aici, sunt din Craiova, am fost cu băiatul la Bucureşti pentru că e bolnav şi vin să mă rog pentru sănătate”; spune femeia.
„Mă rog pentru toată familia, pentru vii, pentru morţi. Îmi găsesc liniştea în biserică”, spune o altă femeie.
Cu gândul la familie şi la locuitorii municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, edilul urbei, a fost şi el prezent la biserică unde a închinat rugăciuni.
“E o mare sărbătoare creştină, naşterea Maicii Domnului, biserica de aici de pe Maleia are acest hram şi fiind sărbătoare lumea a venit şi este prezentă la acest moment religios foarte important.am venit să mă rog pentru sănătate, pentru familie şi pentru toţi locuitorii din Petroşani. De fiecare dată fac aceste gesturi şi cred că este foarte important în astfel de momente să ne găsim timp şi răgaz şi pentru suflet”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Sărbătoarea de pe Maleia s-a născut în jurul anului 2000. Tot atunci, la începutul secolului XXI, la propunerea sătenilor, s-a născut şi idea construirii sfântului lăcaş de pe valea Maleii. Construcţia bisericii ortodoxe a început, efectiv în toamna anului 2003, prin susţinerea financiară a Fundaţiei “Sfânta Maria”. Omul de afaceri a ctitorit biserica în cinstea mamei sale.
“Este foarte important că avem Bucovina lângă noi, prin familia domnului Serafinceanu Bucovina a venit în Valea Jiului. Îmi amintesc cu drag de bunicul său care s-a stabilit aici a fost prieten bun cu tatăl meu şi noi am continuat această prietenie. Faptul că a ctitorit această biserică este un lucru foarte important. Să faci pentru mama ta şi pentru familia ta un lucru care dăinuieşte este un lucru foarte important. Avem posibilitatea să ne rugăm şi pentru poporul ucrainian care trece prin clipe deosebit de grele, mor oameni nevinovaţi şi pentru asta trebuie să existe Dumnezeu”, a spus preotul Dimitrie Jura.
Anul acesta, buna derulare a întregului pro-gram al hramului bisericii de pe Maleia a fost încredinţată de Fundaţia Sfânta Maria unui sătean de vază al satului, Aron Marc. Acesta s-a îngijit ca toată lumea să se simtă cu adevărat ca la o mare sărbătoare.
“Mâncarea tradiţională a Văii Jiului am pregătit-o care la momârlanii noştri e un obicei. E ciorbă de carne de oaie, varză şi păsat. Nu sunt grele, ci e grea munca. Suntem mulţi oameni ca să facem aşa ceva. Nu e primul an când particip la acest praznic, dar este cel mai mare praznic din Valea Jiului. E o ciorbă tradiţională care nu ştim de când se face. Această mâncare este pentru aproximativ 700-800 de persoane”, a spus bucătarul Aron Marc.
Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria este pentru momarlani una dintre cele mai importante sarbatori religioase, acesta fiind si motivul pentru care la cinstirea cuvioasei au luat parte cateva sute de credinciosi.
Momarlanii sunt cunoscuti pentru credinta lor, iar sarbatorile sunt tinute cu sfintenie in aceste comunitati.Pentru a fi prezenti la slujba ce are loc la biserica ce are hramul Sfintei Fecioare Maria unii dintre localnici au mers pe jos chiar si cativa kilometri.
Bisericuta momarlanilor are o frumusete aparte, unica, fiind ridicata exclusiv din fonduri private, iar aici orice preot care doreste sa binecuvanteze duminicile localnicilor este bine venit.
Câteva sute de oameni au trecut luni, 8 septembrie, pragul bisericii amplasate la poalele Muntilor Parâng din satul Maleia. Cu totii au venit, în special, pentru a o cinsti pe Sfânta Fecioarã Maria, biserica dovedindu-se a fi neîncãpãtoare pentru toti cei care au dorit sã asiste la slujbã.
Monika BACIU