Scuze și acuze între CA și executivul CEH

Consiliul de Administrație al CEH acuză conducerea executivă de faptul că nu a prezentat documentele cerute. De cealaltă parte, administrația spune că au fost trimise toate documentele, însă descrierea este una la obiect. CA-ul cere strategii clare, nu măsuri pompieristice. Același lucru îl solicită și conducerea CEH. Numitorul comun pare a face parte dintr-o ecuație cu mulți termeni necunoscuți, la acest moment. Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara nu a fost mulțumit de răspunsurile administrației societății vizavi de strategia unitară și structura organizatorică. Stamin Purcaru, președintele CA al CEH susține că fundamentarea celor două puncte a fost incompletă.

“Trebuia să fie un program ca o strategie generală a Complexului cu identificarea riscurilor și probleme de rezolvat și al doilea punct era vizavi de o structură organizatorică dispusă spre modificare. Ambele puncte, Consiliu de Administrație le-a apreciat ca fiind incomplete și insuficient fundamentate și au fost amânate pentru o ședință a CA cu convingerea ca în data de 6 venim pentru primul punct să facem o analiză și o fixare a acestei strategii. Fără o strategie și fără ținte strategice nu putem să luăm decizii și e păcat să lucrăm pompieristic. Una este când ai un program și îl urmărești și alta este când nu ai și lucrezi pompieristic. Ne afectează dacă nu avem programul. Când o să îl facem sigur vom ști cum să acționăm”, a declarat Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al CEH.

Mihael Melczer, directorul general al CEH, susține că s-a prezentat strategia pentru Complexul Energetic Hunedoara, însă aceasta prevede menținerea minei Lonea.

“O strategie a fost prezentată de la primul CA, este strategia mea, nu numai pe parte minieră, ci șI pe parte energetică. Această strategie a fost prezentată cât se poate de explicit, dar succint pentru a înțelege elementele esențiale. Nu e un biblioraft în care să studieze cifre, ci e o prezentare care arată direcțiile de acțiune, ce trebuie făcut, de unde sunt sursele de finanțare, cum putem rezolva lucrurile. Consiliul de Administrație are o altă strategie. CA a solicitat tot felul de calcule pe o variantă propusă de președintele Purcaru. Acea variantă de calcul s-a prezentat ieri (miercuri-n.r.). e vorba de închiderea a porțiuni din mine. Au fost foarte multe materiale prezentate la CA. au fost prezentate 19 materiale. Unele sunt făcute de Direcția Financiară, altele de Direcția Minieră. Ele au fost prezentate. Eu am habar de ceea ce înseamnă o strategie, le-am învățat de mai multă vreme șI echipa mea de aici are habar de lucrurile astea. Sunt oameni cu foarte multă experiență și extrem de variată. Diferențe de opinie pot să fie”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

Una din solicitările CA-ului este un mod de lucru eficient. Conducerea CEH militează pentru acest sistem de lucru, fapt dovedit șI de cifrele din luna ianuarie.

“De eficiență nu știu cine mi-ar putea da mie lecții, pe porțiunea pe care am activat, ieșiți din insolvență, cu conturile blocate, cu iarna grea, cu instalațiile în stare deplorabilă. Cu ajutorul Divinității am scos-o la capăt. Sunt de acord că trebuie să fim eficienți. Chiar asta încerc să fac. De la toți directorii generali dinaintea mea nu aștept prea multe lecții, că nu am de la cine să le primesc”, a mai subliniat directorul general.

Orice zi întârziere afectează Complexul Energetic Hunedoara.

“Noi tot vorbim, tot ne învârtim în jurul cozii și nu luăm decizii. Ne afectează teribil orice zi pierdută”, a mai spus Melczer.

Următoarea întâlnire a Consiliului de Administrație va avea loc în data de 6 aprilie, la Petroșani. Pentru atunci și sindicaliștii speră ca factorii decizionali să prezinte o strategie unitară pentru Complexul Energetic Hunedoara.

“Ca idee principală care s-a desprins este că în data de 6 aprilie va avea loc o întâlnire în Valea Jiului cu conducerea executivă pentru a se stabili o viziune integrată pentru perioada următoare. Noi am venit cu o variantă, conducerea nu zice nimic, Consiliul de Administrație nu știe ce să ia de bun. Atunci va avea loc o întâlnire care sper că se va solda cu o viziune de ansamblu la care să punem umărul toți, dacă este de acceptat pentru sindicate. Noi nu vom accepta prea ușor închideri rapide de mine. Sper ca întâlnirea din 6 să se soldeze cu o variantă la care să achiesăm toți”,  a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Conducerea CEH spunea săptămâna trecută că închiderea părților neviabile din cadrul unităților miniere nu poate fi pusă în practică, iar varianta agreată este cea a închiderii minei Lupeni și menținerea minei Lonea.

 Nou membru în CA

Ringo Dămureanu este noul membru al Consiliului de Administrație al CEH. După decesul lui Ioan Albu, a fost numit un nou membru în CA. Acesta acuză conducerea CEH că nu a reușit să formuleze o strategie de eficientizare și redresare a societății.

“Am participat la şedința Consiliului de administrație al Complexului Energetic Hunedoara, întreprindere publică de interes național în domeniul energiei, care cuprinde două centrale termoelectrice: Paroşeni (Vulcan) şi Mintia (Deva), precum și ultimele patru mine în funcțiune din Valea Jiului: Lupeni, Vulcan, Livezeni şi Lonea. Chestiunea prezintă un interes economic deosebit, dar şi o potențială mare problemă socială, cel puțin pentru zona Văii Jiului, dat fiind caracterul său monoindustrial, iminenta închidere a unor mine în anul 2018 și lipsa de perspectivă din punct de vedere economic și profesional. Sindicatele cer reașezarea grilei salariale în partea inferioară, după creșterea salariului minim pe economie. Având în vedere că societatea se află în pragul insolvenței, iar directorul general actual al societății nu s-a prezentat la şedință şi nu a reușit să formuleze și să propună un proiect de strategie de redresare și eficientizare a complexului, Consiliul de Administrație al hotărât să revină cu aceste solicitări către conducerea executivă și să se întrunească din nou, joia viitoare, la Petroșani, acolo unde este sediul complexului energetic Hunedoara”,  a scris pe pagina sa de socializare Ringo Dămureanu.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.