.Index Actualitate

Se solicită  controale la spitalele din Petroșani și Deva

Se solicită  controale la spitalele din Petroșani și Deva. Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, solicită ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să declanșeze o anchetă la Spitalele de Urgență Petroșani și Deva. În urmă cu câteva săptămâni, parlamentarul a făcut mai multe vizite inopinate la cele două unități medicale, iar din imaginile postate pe rețelele de socializare reiese care este realitatea necosmetizată a sistemului medical românesc.

În acest context, parlamentarul cere declanșarea unor anchete atât la cele două unități medicale, cât și la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

“Ca deputat și membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților nu am atribuții de control al spitalelor din România, dar am datoria legală și morală să verific cu proprii ochi modul în care sunt îngrijiți pacienții din unitățile sanitare care sunt în subordinea Ministerului Sănătății, a autorităților locale sau a celor județene. Așa cum v-am relatat public cu ocazia dezbaterilor bugetului Ministerului Sănătății din anul 2019, în spitalele din Deva și Petroșani, chiar în perioada de vârf a epidemiei de gripă, în mai multe grupuri sanitare lipsea cu desăvîrșire: săpunul lichid, dezinfectantul de mâini, hârtia igienică, colacul de la WC și în două din trei băi nu funcționa nicio sursă de lumină”, arată parlamentarul.

La Spitalul de Urgență din Petroșani mizeria era la ea acasă. Cel puțin asta susține și prezintă în clipuri, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

“La Spitalul de Urgență din Petroșani am identificat 4 probleme majore, la băile de la parterul spitalului și de pe secția interne nu exista, săpun lichid, dezinfectant, hârtie igienică, colac la wc, dușurile erau ruginite și murdare, jegul, omniprezent. Personalul medical și pacienții circulau cu încălțămintea de salon prin curtea spitalului plină de noroi. O situație foarte gravă există în privința noului corp de clădire a Spitalului din Petroșani, acest imobil se află într-un proces avansat de degradare din cauza faptului că de peste 1 an au fost sistate lucrările”, mai menționează Emanuel Ungureanu.

Nici modul în care hrana ajunge la pacienți nu a trecut fără ecou. Holuri mizere unde microbii mișună sunt mediul în care mâncarea ajunge la bolnavi.

“Vă semnalez din nou, circuitul infect al hranei în Spitalul de Urgență din Petroșani, vă rog să declanșați un control care să verifice condițiile igienico-sanitare. Ce se vede cu ochiul liber, am relatat public, hrana este transportată printr-un coridor care se află în subsolul spitalului pe sub țevile sparte și putrezite, pe un coridor extrem de murdar”, arată parlamentarul.

În acest context, Emanuel Ungureanu, solicită ministrului SĂnătății, Sorina Pintea declanșarea unor anchete.

“Doamna ministru Sorina Pintea, vă rog să mobilizați Corpul de Control al Ministerului SĂnătății pentru a verifica modul în care s-au efectuat achizițiile la spitalele menționate, inclusiv pentru produsele de dezinfecție și solicit să se verifice modul în care gestionează DSP Hunedoara controlul acestor unități sanitare. Aștept acțiuni imediate ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății și acțiuni rapide pentru dotarea spitalelor din zona Văii Jiului cu aparatura necesară”, mai menționează parlamentarul.

Spitalul de Urgență din Petroșani este inclus într-un amplu proiect de reabilitare. Proiectul de reabilitare a unitãtii medicale a început în anul 2013 si trebuia finalizat în 4 ani. Suntem în 2019 si investitia este la doar 20%.  Pânã ce va fi  reabilitatã unitatea  medicalã, circuitele rãmân aceleasi, masa va fi adusã pe un hol unde se simte mirosul canalizãrii vechi si defecte, iar bãile si circuitele rãmân la nivelul prezentat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

MCB

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.