Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului înregistrează, după primele şase luni ale acestui an, restanţe de peste 36 de milioane de lei. Culmea este că societatea are de recuperat circa 41,5 milioane de lei de la CEH. SNIM se confruntă cu dificultări financiare din cauza Complexului Energetic Hunedoara. Activitatea celor două societăţi este strâns legată. Pentru că SNIM nu are alţi clienţi, în afară de Complexul Energetic Hunedoara, cărora să le livreze cărbunele extras, aceasta are probleme. CEH are restanţe de peste 41 de milioane de lei către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.
“Din analiza raportărilor contabile la 30.06.2016 rezultă că societatea a realizat venituri din exploatare în valoare de 25.215.691 lei, cheltuieli exploatare 62.130.504 lei şi o pierdere din activitatea de exploatare de 36.914.815 lei, pierdere ce reprezintă ajutorul de stat cuvenit, conform art. 3 din Decizia C (2012) 1020 final, pentru acoperirea costurilor de producţie pe primele şase luni ale anului 2016. La 30.06.2016, societatea a înregistrat plăţi restante în valoare de 9.277.570 lei ca urmare a neîncasării creanţelor în valoare totală de 41.572.836 lei. Cea mai mare valoare a creanţelor neîncasate provine din contractul de livrare a cărbunelui încheiat cu Complexul Energetic Hunedoara”, arată cei de la SNIM.
SNIM vinde huilă energetică principalului client, Complexul Energetic Hunedoara. Pe principiul competitivităţii în Uniunea Europeană, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului nu are voie să vândă cărbunele extras la un preţ mai mic faţă de cel importat. Chiar dacă s-ar reuşi scăderea costului de producţie, vânzarea cărbunelui autohton este supusă unor reglementări internaţionale, care însă îi sunt total defavorabile. SNIM vinde cărbunele Complexului Energetic Hunedoara, iar preţul se stabileşte lunar, şi nu oricum, ci în baza legilor concurenţei europene.
Monika BACIU