Spațiile și lipsa angajaților, problemele Văii Jiului. Valea Jiului se confruntă cu două mari probleme în ceea ce priveșt ocuparea forței de muncă. La Lupeni, primarul Lucian Resmeriță a identificat două neajunsuri. Sunt puține spații care pot fi puse la dispoziția potențialilor investitori, asta în condițiile în care multe din clădirile și terenurile care au aparținut cândva unităților miniere sunt în ruină. Primarul ne explică de ce aceste terenuri nu pot fi date unor investitori.
“În Valea Jiului este o mare problemă a spațiilor. Nu prea avem unde să le dăm spații. Noi fiind o zonă industrială, multe din terenuri sau clădiri aparțin unităților miniere sau oamenilor. Multe din terenuri aparțin Complexului Energetic, acestea fiind în gaj la diferite ministere și este un blocaj. Domnul ministru a zis că încearcă să ne ajute, am trimis și documente, dar lucrurile merg foarte greu”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În schimb, la Lupeni există un teren de 30 de hectare, chiar la intrarea în localitate. Acesta a fost ecologizat și urmează a fi predat primăriei, care mai apoi va căuta oameni de afaceri care să dezvolte locuri de muncă.
“Pe acest teren sperăm, în viitor, să reușim să facem ceva. Avem 30 de hectare de teren, trebuie doar să ne fie predat, apoi noi să îl parcelăm și să atragem investitori mai mari să vină în zonă. Le punem la dispoziție totul gratuit, mai puțin impozitul cu care mergem la valoarea minimă”, a mai spus Lucian Resmeriță.
O altă problemă este cea a muncitorilor. Deși oamenii se plâng că nu găsesc locuri de muncă, există investitori care nu reușesc să își acopere posturile.
Puținii investitori din Valea Jiului nu găsesc forță de muncă. Nici măcar necalificată. Sunt cabanieri din Straja care aduc lucrători din alte zone ale țării pentru că în Valea Jiului nu găsesc forță de muncă. Nu pentru că nu există, ci pentru că oamenii nu vor să muncească. Asta spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
“În Lupeni sunt oameni care nu vor să lucreze. Ni se plâng că nu au locuri de muncă. Am trimis cel puțin 50 de oameni care să lucreze și nu s-a prezentat niciunul la muncă. Vin la Primărie cu idea că primesc ajutor social. Când îi trimit la muncă ei spun că nu se duc să se angajeze, invocând lenea. Totul pleacă de la familie. Nucleul principal al societății este familia. Dacă părinții nu au lucrat niciodată, nici copiii nu vor lucra”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Eilul susține că există numeroase persoane care preferă să trăiască din cerșit, alocația copiilor sau ajutorul social.
Monika BACIU