Straja: Dezvoltare prin parteneriat public-privat. 10.000 de euro pentru un studiu privind dezvoltarea stațiunii Straja. Autoritățile locale de la Lupeni vor să afle care sunt modalitățile prin care se poate dezvolta stațiunea montană Straja. În acest sens, autoritățile locale au comandat un studiu care să releve aceste aspecte. 42.016 lei este valoarea studiului care va fi realizat de o societate din Petroșani. După ce va fi întocmit studiul de fezabilitate, autoritățile locale din municipiul Lupeni vor depune actele în vederea obținerii finanțării de la Ministerul Turismului pentru proiectul ”Dezvoltarea Stațiunii Turistice Straja”.
“Este o prioritate pentru noi ca administrație locală dezvoltarea turismului. Straja a arătat că poate fi un pilon important pentru comunitate șI tocmai de aceea facem toate demersurile pentru a continua lucrările de dezvoltare. Mai sunt multe de făcut în Straja, iar acest studio trebuie să ne arate care sunt prioritățile, iar apoi încercăm să obținem finanțare de la Ministerul Turismului”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În Straja, dezvoltarea a venit și din partea investitorilor privați, care au înțeles că fără implicarea lor, dar și a administrației locale, turismul nu se poate dezvolta. Unul din cei care au investit masiv în stațiune este omul de afaceri Emil Părău. Ultima noutate constă în realizarea unui nou telescaun în stațiunea montană.
“Noul telescaun va fi cu patru locuri, debraiabil (încetinește la îmbarcare și debarcare-n.r.), scaunele vor fi acoperite, va avea o lungime de 1,2 kilometri și va face legătura între antena de la cruce și vârful masivului. Odată finalizată investiția, Straja va fi prima stațiune montană din România care are o telegondolă, patru telescaune și între 5 și 7 teleskiuri”, a declarat Emil Părău, investitor în stațiunea montană Straja.
Noul telescaun va fi funcțional în acest sezonul de iarnă. Stațiunea montană Straja trece la următorul nivel, cel de lux. Zona a început să atragă turiști potenți financiar. În acest sens, investitorii susțin că este momentul ca în stațiune să se realizeze unități de cazare de lux. Este nevoie de hoteluri de 4 și 5 stele pentru a satisface și pretențiile turiștilor care au posibilități financiare mai mari.
“Avem nevoie de investitori puternici care să facă în această zonă hoteluri de 4 și 5 stele, pentru că deja vin turiști cu bani, iar noi, din păcate nu le putem lua banii. Primăria oferă deja câteva locuri în partea de jos a stațiunii, în zona de agrement unde poate veni un investitor să realizeze hoteluri. Ar fi un lucru deosebit pentru că trebuie să ajungem la nivelul stațiunilor din occident. Turiștii trebuie să fie cazați în partea de jos, iar aici, sus în munte, trebuie să vină să schieze. În oraș trebuie să lase baniii”, spune Emil Părău, investitor în Straja.
Stațiunea montană s-ar putea dezvolta cu ajutorul fondurilor europene, numai că, din păcate, investitorii se lovesc de ambiguitățile din legile existente.
“Noi nu avem nevoie de bani pentru investiții, ci avem nevoie de legi clare pentru accesarea fondurilor europene pentru a putea construi și renova pensiunile pentru a le transforma în unități de cazare de 4 și 5 stele”, a mai spus sursa citată.
Stațiunea montană nu mai este dedicată doar practicării sporturilor de iarnă, ci devine și un pol de atracție al turiștilor pe timpul verii. Cu zeci de kilometri de trasee pentru bicicliști, Straja își schimbă denumirea în “Ski&Bike Resort”. Este un efort conjugat al autorităților locale din Lupeni, dar și al asociațiilor care și-au propus să dezvolte stațiunea montană. Parteneriatul public-privat, coroborat cu investițiile demarate de autoritățile locale își pun o amprentă pozitivă asupra destinației turistice. Straja devine polul dezvoltării.
Monika BACIU