.Index Actualitate

Studiu Greenpeace, subvenţiile pentru cărbune prelungesc agonia

1carb

 

Subvenţiile pentru cărbune prelungesc agonia, însă rezultatul final e cert. Greenpeace consideră cărbunele ca fiind cel mai mare poluator al mediului. La sfârşitul anului 2014 GreenPeace a realizat un studiu privind costul cărbunelui în România. Analiza a avizat şi Complexul Energetic Hunedoara, iar rezultatul scoate la iveală faptul că producţia energiei pe bază de cărbune este cea mai costisitoare şi poluantă.

 

“Subvențiile pentru industria cărbunelui, pe de altă parte, doar extind durata de viață a unei industrii în declin, generând în același timp probleme structurale. Ca rezultat al menținerii pe linia de plutire a industriei cărbunelui, investițiile și ocuparea forței de muncă în acest sector se ajustează prea lent. De pildă, denaturarea regulilor de piață prin oferirea producătorilor pe bază de cărbune a unui acces privilegiat la piețele de echilibrare și rezerve, și schema de bonus de cogenerare în felul în care este construită în România, pot împiedica investițiile în producție de energie curată și flexibilă necesară pentru a facilita integrarea în sistem a unor surse suplimentare de energie regenerabilă”,  se arată în raport.

 

Raportul celor de la Greenpeace mai evidenţiază faptul că producerea de energie din cărbune nu este rentabilă.

 

“Am descoperit că producerea de energie din cărbune și lignit nu este viabilă din punct de vedere economic în România, deoarece sunt doar foarte puține ore într-un an în care prețurile la energie sunt mai mari decât costul marginal al lignitului și, mai ales, al huilei, pentru nou-înființatele CE Oltenia și Hunedoara. Ca urmare, acești producători pot funcționa doar parțial și doar cu cca o treime din capacitatea nominală și au nevoie de subvenții operaționale suplimentare pentru a rămâne pe piață. Acest sprijin, despre care noi credem că este direcționat în principal pentru a acoperi costurile fixe ale unor capacități ce funcționează parțial, este acordat prin intermediul unui sistem de bonus de cogenerare și subvenții care denaturează piața, oferind acces prioritar la piețele de echilibrare și de rezerve. Estimăm că suma acestei subvenții ar putea foarte bine ajunge la 110 milioane lei pe an. Deoarece credem că prețurile la energie vor rămâne scăzute în Europa din cauza ofertei mari de energie regenerabilă din Germania cu cost marginal zero și a unei cereri care nu va crește semnificativ, subvențiile necesare pentru a menține centralele pe cărbune pot doar să crească în viitor. În plus, sectorul cărbunelui va suferi un nou șoc dacă, așa cum ne așteptăm, prețul de emisii de CO2 va începe să crească după 2020 pentru a ajunge treptat la cca 36 EUR/tonă până în 2030”,  se aratĂ în studiu.

 

Cei de la Greenpeace precizează că energia produsă pe bază de resurse regenerabile este cea care va asigura viitorul.

 

 

“Putem concluziona că scenariul cel mai economic este cel bazat pe scăderea dependenței de cărbune și surse nucleare și pe creșterea surselor regenerabile de energie. Acest scenariu reduce nu numai factura de energie a economiei românești, dar, de asemenea, atenuează externalitățile, cum ar fi deteriorarea sănătății și a mediului, și stimulează investițiile într-un sector energetic modern și productiv. De fapt, dacă am compara sprijinul total în 2005-2013 pentru cărbune cu sprijinul necesar pentru sursele regenerabile, suma cheltuită ar fi mai mult decât acoperitoare pentru cele 2,2 miliarde de euro necesari în investiții suplimentare în scenariul cel mai ambițios și radical luat în calcul pentru sectorul producerii de energie”,  se arată în studiu.

 

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.