.Index Actualitate

Taxe pentru gunoi

primPrimarii din Valea Jiului s-au decis în problema gunoaielor. Locuitorii din Valea Jiului vor plăti taxe pentru serviciile de salubrizare. Această taxă va fi instituită cel mai probabil de anul viitor, atunci când va fi finalizat proiectul de management al deşeurilor.

 

“Este o discuţie care este pregătitoare pentru aprobarea studiului de oportunitate, după studiul de oportunitate se scrie regulamentul de salubrizare şi după aceea se va scrie caietul de sarcini pentru licitaţie. Pentru Valea Jiului există un singur operator care va fi licitat în urma caietelor de sarcini”, a declarat Dan Stoian, administratorul public al judeţului Hunedoara.

 

“Am participat la o întâlnire alături de reprezentanţii primăriilor din Valea Jiului care reprezintă zona 4 de colectare a deşeurilor din sistemul de management integrat, scopul întâlnirii a fost acela de a identifica problemele curente şi urgente privind acest sistem şi de a găsi o rezolvare punctuală. Pe ordinea de zi prima problemă a fost aceea ca primarii să aleagă pentru practicarea unui tarif sau încasarea unei taxe de la populaţie. Fie operatorul să se ocupe cu încasarea direct de la populaţie a contravalorii serviciului de colectare a gunoiului sau aceste taxe să fie colectate prin serviciile fiscale urmând a fi plătite de către primării operatorului. Primarii au fost de acord pentru varianta în care contravaloarea să fie plătită ca o taxă, adică omul merge la primărie, plăteşte taxa, iar operatorul de gunoi va factura către primărie trimestrial serviciile prestate”, a declarat Adrian David, vicepreşedintele CJH.

 

La nivelul autorităţilor locale s-a luat în discuţie înfiinţarea unei firme cu acţionariat administrativ care să se ocupe de colectarea şi transportul deşeurilor din Valea Jiului. Acest lucru nu este posibil, iar reprezentanţii judeţului ne explică şi de ce.

 

“Este conflict de interese, atâta timp cât ei sunt beneficiarii acestui proiect nu pot să înfiinţeze o firmă care apoi să vină la licitaţie. Contravine legii”, a mai spus Stoian.

 

 

Termenul de finalizare pentru proiectul care prevede închiderea gropilor de gunoi neconforme de pe raza judeţului este finalul anului 2015.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.