.Index Actualitate

Tiberiu Iacob Ridzi la ieşirea din mină: “Nu merită pentru nimic în lume să faci ceva cu riscuri”

tirmina1 „Mineri, dând ţării cât mai mult cărbune de cea mai bună calitate dăm dovadă de o înaltă conştiinţă minerească”, stă scris pe pereţii minei Livezeni. Tocmai pentru a se asigura de acest lucru, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, a fost în mina Livezeni pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările din stratul 13 acolo unde este în curs de punere în funcţiune un abataj cu complex mecanizat în panoul 2. Edilul a ţinut să se asigure de bunul mers al lucrurilor având în vedere faptul că unitatea minieră este cel mai mare angajator al municipiului Petroşani. În urma vizitei din subteran, Tiberiu Iacob Ridzi, a concluzionat că lucrările sunt în grafic, iar în ceea ce îi priveşte pe mineri, edilul a subliniat că aceştia sunt adevăraţii eroi care trudesc din greu zi de zi pentru a scoate cât mai mult cărbune.

“Aşa cum am promis în luna iunie când am intrat în mina Livezeni, am fost din nou în stratul 13, la noul abataj care se pregăteşte, ce am văzut jos sunt lucruri extraordinare. Acei oameni sunt eroi în adevăratul sens al cuvântului, lucrează în condiţii extraordinar de grele şi faptul că au recuperat acest complex mecanizat şi l-au pus în funcţie e cu atât mai de apreciat acest efort al celor de la mina Livezeni, a conducerii de la Mina Livezeni şi toţi cei care au fost implicaţi în această activitate deosebită. Am discutat cu conducerea exploatării miniere şi cam 90% din ceea ce trebuie făcut acolo este deja realizat, cred că în câteva zile vor fi gata şi vor putea începe să exploateze cărbune din stratul 13”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, la ieşirea din subteranul minei Livezeni.

Noul strat va intra în funcţiune în perioada următoare, iar abatajul va avea o producţie de 800 tone pe zi, şi va funcţiona pe o perioadă de 2 luni. La sfârşitul trimestrului I 2015, abatajul complex mecanizat va fi înlocuit astfel încât producţia să crească la 1550 de tone pe zi. Tiberiu Iacob Ridzi a lucrat în subteran. Acesta a fost mineri şi cunoaşte toate riscurile la care se expun ortacii. Din postura de fost ortac, Tiberiu Iacob Ridzi, ştie că mina Livezeni este una dintre cele mai periculoase din Valea Jiului şi este de părere că în cazul în care condiţiile tehnice nu sunt propice ortacii nu trebuie să îşi rişte viaţa. Viaţa de miner este una grea, fără siguranţa zilei de mâine. Toţi ortacii ştiu care sunt riscurile la care se supun în momentul în care aceştia intră în mină pentru a da ţării cât mai multcărbune de cea mai bună calitate.tirmina2

“Înseamnă un lucru extraordinar pentru că cărbunele din stratul 13 este cel mai bun cărbune pe care îl avem în Valea Jiului, capacitatea de producţie, chiar dacă toate utilajele sunt recuperate şi recondiţionate, se lucrează cu o tehnologie veche, de asta spun că efortul pe care îl fac aceşti oameni este de apreciat şi de lăudat, se confruntă şi cu greutăţi, e nevoie de multe lucruri, însă cel mai important este sufletul pe care ei îl pun acolo şi dedicaţia şi meseria lor şi-o respectă şi şi-o fac aşa cum trebuie. Un lucru foarte important pentru stratul 13 este cel al siguranţei oamenilor, nu merită pentru nimic în lume să faci ceva cu riscuri, cel mai important este siguranţa şi securitatea celor care lucrează în subteran ştiind că stratul 13 este unul dintre cele mai periculoase, s-au luat toate măsurile, conducerea unităţii m-a asigurat că nu vor fi probleme, sperăm să ne ajute Dumnezeu să nici nu fie, dar nu merită niciun sacrificiu, nu merită nimic făcut în condiţii de nesiguranţă şi cel mai important lucru este viaţa oamenilor care lucrează în subteran”, a mai subliniat edilul.

 

La Mina Livezeni, la stratul 13 au existat în urmă cu câteva zile probleme, însă astfel de evenimente sunt inerente în orice subteran. Producţia preliminată a minei Livezeni pentru anul 2014 este de 360.000 tone, iar pentru anul 2015 producţia preliminată va fi de 400.000 tone. Creşterea producţie se datorează şi angajării de tineri la această unitate minieră, lucru care a fost solicitat de primar încă de la prima vizită în subteran.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.