.Index Actualitate Administratie Turism

Zăpadă şi telescaun nou, Ingredientele pentru sezonul de iarnă din Parâng

10700298_784961794883487_6718353843945034360_oZăpadă la munte şi telescaun nou. Iubitorii sporturilor de iarnă vor avea la dispoziţie începând din acest weekend un telescaun nou nouţ. Lucrările au fost finalizate, iar inaugurarea va avea loc sâmbătă, de Sfântul Andrei, o zi cu semnificaţie aparte în cultura românilor.

“Am crezut şi cred în continuare în acest proiect care poate să dea o nouă identitate şi o nouă şansă la dezvoltare nu doar municipiului Petroşani, ci întregii Văi a Jiului. Chiar şi atunci când proiectul nostru privind “Dezvoltarea Domeniului Schiabil în masivul Parâng” s-a blocat şi chiar atunci când unele voci vorbeau chiar despre abandonarea lui, eu nu am încetat să cred că lucrurile vor merge spre bine şi am acţionat ca atare. Cred că, atunci când ai voinţă, cu ajutorul bunului Dumnezeu nu există nici o barieră în calea reuşitei şi faptul că am găsit soluţia pentru a continua proiectul acesta al dezvoltării turismului demonstrează din plin acest lucru”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Preţurile pentru utilizarea telescaunului au fost stabilite, însă în prima zi de funcţionare turiştii vor putea urca gratuit cu instalaţia de transport pe cablu. Din experienţa anilor trecuţi, atunci când călătoria cu telescaunul este gratuită, numărul celor care urcă la munte este mare. Pentru cei care doresc să participe la acest eveniment, administraţia locală de la Petroşani a dispus ca în ziua de 30 noiembrie, noul telescaun TS3 să funcţioneze gratuit pe întreaga durată a zilei.

“Vom inaugura în mod oficial acest obiectiv pe data de 30 noiembrie, dată la care deschidem în mod oficial şi sezonul turistic de iarnă din staţiunea Parâng. Vreau să-i invit alături de noi, la acest eveniment, pe toţi cetăţenii care doresc să se convingă de utilitatea acestei investiţii care va conduce la o creştere a interesului turiştilor faţă de staţiunea Parâng, fapt care va genera în timp şi dezvoltarea unor activităţi direct productive pentru întreaga noastră comunitate locală”, precizează primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Telescaunul TS 3 are punctul de plecare în incinta Hotelului Rusu iar staţia de întoarcere în zona unde s-a aflat „Căsuţa din poveşti”. Telescaunul TS3 are o capacitate de 1200 turişti/oră şi deserveşte atât persoanele care vizitează masivul Parâng cât şi schiorii care folosesc pârtiile 2A, 2C şi 2B. TS3 are o lungime de 2,2 km, fiind deservit de un număr de 74 de scaune a câte patru locuri fiecare. În candul şedinţei de Consiliu local din luna noiembrie, a fost aprobat şi planul tarifar în baza căruia se va putea folosi instalaţia de transport pe cablu. Astfel, costul unui bilet cu noul telescaun costă 10 lei pentru adulţi, respectiv 7 lei pentru copiii sub 12 ani, pentru un singur drum. O călătorie dus-întors îi va costa pe adulţi 15 lei, iar pe copii 10 lei. Cei interesaţi pot face şi abonamente. Astfel, pentru o jumătate de zi abonamentul este de 40 de lei pentru aduţi şi 28 de lei pentru copii. Tarifele se aplică începând cu data de 1 decembrie şi au inclusă şi taxa montană.

Pentru a continua lucrările la proiectul de modernizare al zonei turistice Parâng, după ce proiectul finanţat prin intermediul Guvernului a fost blocat la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în 2012 din lipsă de fonduri, Primăria şi Consiliul local al municipiului Petroşani au decis să continue lucrările, în limita posibilităţilor proprii ale bugetului local. Pentru a avea banii necesari pentru finalizarea TS3, unul dintre cele mai importante obiective de investiţii ale acestui proiect, municipalitatea din Petroşani a contractat anul acesta un credit pentru investiţii în valoare de 13 milioane de lei.

Lucrările de investiţie aferente obiectivului “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng” au început în ultimul trimestru al anului 2010 cu lucrări de organizare de şantier şi defrişări, respectiv, pregătirea terenului pentru telescaunul TS3 şi pârtia 2C.
Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.