Domnului Klaus IOHANNIS – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
Stimate Domnule PREŞEDINTE,
Vă supunem atenției situația îngrijorătoare care s-a creat în localitățile din Valea Jiului și în Municipiul Deva din Județul Hunedoara, privind asigurarea resurselor de cărbune necesare încălzirii locuințelor, unităților de învățământ, spitalelor și a altor spații edilitare pentru perioada de iarnă 2015-2016. Mai mult de 30.000 de oameni din Deva şi oraşele Văii Jiului, copiii din școli și bolnavii din spitale riscă să-şi petreacă iarna în frig, fără căldură şi apă caldă. Politicile guvernelor din ultimii ani nu au ţinut cont de cel mai important lucru: factorul uman.
Din analizele efectuate de reprezentanții S.E. Paroșeni și S.E. Deva rezultă un deficit de cărbune pentru funcționarea continuă a grupurilor energetice din cadrul S.E. Paroșeni și S.E. Deva, precum și necesitatea constituirii unei rezerve de stat pentru funcționarea grupurilor energetice, în vederea asigurării energiei termice pentru încălzire și apă caldă menajeră în localitățile din Valea Jiului (Petroșani, Vulcan, Lupeni) și Municipiul Deva.
Considerăm că nu este lipsit de interes faptul că de sistemul de termoficare, funcțional încă în zona noastră, beneficiază peste 12.000 de persoane în Valea Jiului și peste 15.000 în Municipiul Deva, la care se adaugă unități de învățământ, instituții de sănătate, agenți economici, alte spații edilitare.
Valea Jiului este o zonă geografică aflată la altitudine și din această cauză perioada de timp friguros este mai îndelungată (5-6 luni pe an), iar temperaturile sunt frecvent deosebit de scăzute față de temperatura medie care poate fi considerată sub -10 grade Celsius.
La această dată depozitele de cărbune de la S.E. Paroșeni și S.E. Deva au stocurile zero și nu există altă posibilitate viabilă, pentru iarna 2015-2016, decât asigurarea stocurilor de cărbune necesare.
Schimbările intervenite după decembrie 1989 au făcut ca una din cele mai industrializate zone din România să devină o zonă în care numărul de șomeri să fie într-o continuă creștere, ca urmare a programelor de închidere a minelor, a reducerii activității minelor rămase în funcțiune și a restrângerii drastice a activității uzinelor și fabricilor de echipamente miniere. Această situație creează condițiile ca Valea Jiului să devină o zonă subdezvoltată la început de mileniu III când tehnologiile și standardele europene sunt în plină dezvoltare și creștere.
Din cauza condițiilor de muncă și de viață dificile, specifice, zona este puternic afectată de diferiți indicatori sociali nefavorabili, cu impact asupra generațiilor viitoare care pot degenera în situații și mai dramatice.
Situația în acest moment este una deosebit de dificilă, deoarece populația – și așa săracă, aflată sub semnul incertitudinii permanente și a deziluziei – riscă să devină disperată din cauza lipsei de perspectivă în ceea ce privește asigurarea utilităților de bază pentru încălzire și apă caldă menajeră.
La rândul său, Municipiul Deva va avea de suferit din pricina lipsei de cărbune. O componentă importantă a populaţiei are ca singură sursă de încălzire agentul termic livrat de Termocentrala Mintia. Apoi mai intervine factorul social. Mulţi deveni sunt angajaţi ai Termocentralei, de locul lor de muncă depind familii întregi. O restrângere a activităţii Termocentralei Mintia, concedierea sau trimiterea în şomaj tehnic a multor angajaţi va crea o presiune extraordinară în oraş. Scăderea drastică a veniturilor acestora va avea impact negativ asupra nivelului de trai din Municipiul Deva, va genera tensiuni şi mişcări sociale. Sunt aspecte pe care dorim să le preîntâmpinăm înainte de a fi prea târziu.
Valea Jiului și Municipiul Deva sunt printre puținele zone din țară unde autoritățile locale au făcut eforturi susținute pentru menținerea sistemului centralizat de termoficare, dar şi pentru rebranşarea populaţiei la acest sistem. Este cunoscut faptul că acesta prezintă un randament mai mare în comparație cu alte sisteme și un grad de poluare mai scăzut. În plus, infrastructura sistemului formată din puncte și rețele termice este funcțională și susținerea acestui sistem reprezintă alternativa la oricare alt sistem de încălzire.
În prezent ne confruntăm cu o situație nemaiîntâlnită, cu consecințe deosebit de grave pentru populație, cu precădere pentru copii și persoane vârstnice și considerăm că este strict necesară o intervenție fermă pentru rezolvarea acesteia.
Având în vedere cele prezentate vă solicităm, Domnule PREŞEDINTE, să ne acordați sprijinul dvs. astfel încât beneficiarii acestui sistem de încălzire din Valea Jiului și Municipiul Deva să aibă garanții certe că în iarna care urmează va fi asigurat agentul termic necesar pentru încălzirea locuințelor, școlilor, spitalelor, instituțiilor publice, altor spații edilitare.