Zeci de famili din Iscroni trăiesc într-o mizerie lucie. Mormanul de gunoaie a ajung o mare groapă de gunoi care reprezintă un focar de infecţie. Oamenii s-au obişnuit cu privelişte, dar şi cu mirosul, iar copiii se joacă nestingheriţi printre resturi de mâncare, pet-uri şi alte obiecte aruncate chiar sub geamurile cocioabelor numite de localnici case. Chiar şi oamenii au uitat când s-a ridicat ultima dată gunoiul, dar ei spun că în faţa casei îşi curăţă.
“Nu ştiu exact de cât timp nu s-a mai ridicat gunoiul dar sunt sigur că este de mult timp. Din anul 2010 eu nu am mai văzut să vină nicio maşină să încarce de aici gunoiul. Primăria nu are maşini, nu are utilaje de încărcat, le închiriază. Prin faţa casei îşi face fiecare curat dar tot aici îl aducem pentru că nu avem unde să îl ducem pentru că dacă îl duc la Jiu mă prinde garda de mediu”, ne spune un localnic.
Chiar şi în condiţiile în care afară temperaturile nu sunt ridicate, mirosul este greu de suportat.
“Acum încă este frig dar problema mai mare va fi când va veni căldură”, ne mai spune bărbatul.
Bărbatul îşi aduce aminte cât de înfloritoare era zona odinioară. Fabrici, flori, alei şi case aranjate erau în zona care astăzi este o groapă de gunoi.
“Eu stau aici de 32 de ani şi înainte era plin de flori de cuptoare de pâine era plin de familii şi de barăci. Nimeni nu ia gunoiul toţi îl aducem aici cu roaba pentru că nu avem unde sa il ducem”, mai spune bărbatul.
Edilii cunosc situaţia însă trebuie să închirieze utilaje pentru a curăţa zona.
“Cetăţenilor din zona respectivă le-am mai ridicat şi anul trecut câteva maşini de gunoi. Din păcate mulţi dintre ei cara cărbuni şi cern cărbunii în interiorul casei şi îl amesteca cu gunoiul menajer şi aşa se tot adună gunoiul de la o zi la alta. Am prins bani în buget pentru inchirerea unui utilaj de încărcare şi un mijloc de transport ca să transportăm gunoiul din zona respectivă. Suntem în procedura de achiziţie a acestor utilaje dar sperăm că de săptămâna aceasta să ecologizam această zonă şi să le punem două containere că san u se mai adune pe viitor mormane de gunoi”, a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa.
Pentru a strânge gunoiul de pe urma localnicilor zonei, autorităţile locale alocă zeci de mii de lei.
“Costa câteva sute de milioane. Mă gândesc că undeva la 30-40 de mii de lei costa acţiunea respectivă din zona Vulculesti şi Centrul 2 pentru că mai avem câteva centre şi acolo pentru că şi acolo avem probleme”, a mai spus primarul.
Problema din zona respectivă este una care dăinuie de ani de zile. Oamenii se plâng de lipsa locurilor de muncă, dar şi de lipsurile zilnice.
Monika BACIU