Transelectrica spune că din 2024 nu mai e nevoie de Mintia

Oficialii Transelectrica le-au transmis sindicaliștilor că după anul 2024 nu mai este nevoie de termocentrala de la Mintia. Operatorul de transport și de sistem din România implementează o investiție care ar putea scoate Complexul Energetic Hunedoara de pe piața de energie. Reprezentanții Sindicatului Muntele au fost la București pentru a discuta modul în care societatea energetică poate accesa ajutorul de tip SIEG pentru cele două termocentrale. Previziunile sunt sumbre.

“Am avut o întâlnire la minister legat de SIEG-ul pe termocentrale, cei de la ANRE nu au fost. Se identifică câteva probleme. E un chestionar care trebuie trimis Comisiei Europene. Apar probleme în recunoașterea costurilor celor două exploatări și va trebui să vedem ce soluții găsim aici, de asemenea investițiile pentru mediu la Mintia reprezintă sume foarte mari, iar termenul pentru care se dorește a mai funcționa CEH este până în anul 2024, reprezentanții Transelectrica au spus că atunci vor termina investițiile la inelul de legătură pentru partea centru-vest și nu mai este nevoie de injecția de putere de sistem de la Mintia. Ne luptăm pentru acest SIEG. Noi luăm în calcul și eforturi pentru prelungirea serviciilor de sistem dacă SIEG-ul nu se va aproba, iar serviciile de sistem se acordă până la sfârșitul anului 2017”, a declarat Darius Câmpean, președintele executiv al Sindicatului Muntele.

Încã din anul 2015, cei de la CEH au stabilit închiderea minelor si mentinerea unor pãrti din cadrul termocentralelor pânã în anul 2024 când va fi finalizat axul de trecere Banat. Statul român mizeazã pe energia produsã de Serbia si Ungaria si închide parte a Complexului Energetic Hunedoara.

“S-au conturat mai multe scenarii dintre care s-a evidentiat urmãtorul. Desprinderea grupului nr. 3 de la Electrocentrale Deva, a grupului nr. 4 de la Electrocentrale Paroseni, a EM Livezeni si a EM Vulcan si constituirea unei entitãti noi care sã producã energie electricã si termicã cel putin pânã în anul 2024 când se vor finaliza lucrãrile de trecere a axului Banat (axul 220KV  Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad) de la tensiunea de 220 KV la tensiunea de 400 KV si realizarea noii linii de interconexiune Resita – Pancevo (dublu circuit) în vederea cresterii nivelului de sigurantã în functionarea CHE Portie de Fier 1 si a cresterii capacitãtii de transfer între România cu Serbia si cu Ungaria”,  aratã raportul administratorilor CEH la finalul anului 2015.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.