.Index Actualitate Administratie

Transportul gunoiului la fel pentru toți

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, solicită ca Valea Jiului să aibă acelaşi tratament cu cel din restul judeţului. Declaraţia primarului municipiului Petroşani vine în contextul în care transportul gunoiului menajer din partea de nord a judeţului se va realiza gratuit, în timp ce în Valea Jiului încă mai există discuţii. Platforma temporrară de depozitare a gunoiului de la Petroşani este finalizată, dar aceasta nu poate fi folosită tocmai din cauza acestor raţionamente.

“Am avut o discuţie cu domnul vicepreşedinte Bobora, mi-am exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că cei din Deva şi zona de centru şi nord a judeţului, după ce vor depune gunoiul în deponeul temporar de la Deva, relocarea acestui gunoi şi depozitarea lui în deponeul ecologic se face gratuit. Doresc aceleaşi condiţii şi pentru Valea Jiului. A rămas ca dumnealui să aibă o discuţie cu toţi primarii din Valea Jiului după care să stabilim împreună ce e de făcut, dar noi nu o să preluăm platforma de la Petroşani decât în condiţii egale cu restul judeţului. Paltforma este finalizată, însă Directia de Administrare a Domeniului Public şi Privat nu va prelua această groapă până nu vor fi reglementate aceste lucruri. Procedura poate dura o lună, două, până vom avea şi licenţa de exploatare. Nu mi se pare corect să fie un tratament diferit pentru cei din Valea Jiului, faţă de cei din restul judeţului, pe această problemă a gunoiului menajer”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Urmează ca pentru depozitarea gunoiului la platforma temporară de la Petroşani să fie stabilite anumite taxe. Abia după ce toate aceste aspecte vor fi lămurite, platforma va fi funcţională.

“Va fi o taxă de depozitare, pentru că acolo sunt nişte costuri cu oameni, utilaje, care trebuie suportate de undeva, iar bugetul consiliului local Petroşani nu poate să suporte taxe în plus pentru gunoiul menajer pentru celelalte localităţi”,  a mai precizat sursa citată.

Contract prelungit cu un an

În tot acest timp, Consiliul Local Petroşani a aprobat prelungirea contractului cu cei de la Horezu. Contractul a fost prelungit pe încă un an de zile, având în vedere problemele de la deponeul din Bârcea Mare.

“Am prelungit contractul cu cei de la Horezu pentru că nu ştim când va fi funcţional deponeul de la Bârcea şi atunci trebuie să ne asigurăm că avem unde să ducem gunoiul. Am prelungit pe un an de zile, efortul financiar este cu transportul care este destul de scump până la Horezu, dar la fel va fi şi până la Bârcea pentru că distanţele sunt aproximativ egale”,  a mai subliniat Tiberiu Iacob Ridzi.

Şi prelungirea contractului cu cei de la Sacomet Horezu are la bază problemele de la platforma temportară de la Petroşani.

“Din cauza faptului că nu s-a soluţionat procedura de preluare de la Consiliul Judeţean Hunedoara a deponeului temporar de pe raza municipiului Petroşani, se impune prelungirea duratei contractului încheiat cu această societate, pentru a putea fi respectate prevederile HG nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor (…)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prin care s-a aprobat prelungirea contractului cu încă un an de zile.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara nu au putut fi contactaţi pentru a oferi informaţii cu privire la această problemă.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.