.Index Actualitate Administratie

Trei cetăţeni de onoare, la Petroşani, unul post-mortem

primarieAutorităţile locale de la Petroşani vor marca, cu câteva zile mai târziu, Unirea Principatelor Române sau Mica Unire. În cadrul ceremoniilor dedicate acestui moment istoric, la Petroşani vor fi decernate trei titluri de cetăţean de onoare, unul fiind post-mortem.

 

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire  reprezintă unirea statelor  Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. La Petroşani acest moment istoric va fi marcat în data de 27 ianuarie

 

“Ziua Unirii la Petroşani va avea loc puţin devansat, sensul că ceremonia aferentă acestei zile importante, va avea loc marţi 27 ianuarie, când va fi o ceremonie mai specială, vor fi acordate trei titluri de cetăţean de onoare a municipiului Petroşani şi de asemenea mai multe medalii ProUrbe şi va fi şi un spectacol oferit de elevii şcolilor şi liceelor din municipiul Petroşani precum şi de o trupă de actori de la teatrul ID Sîrbu”, a declarat Nicu Taşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Petroşani.

 

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.