.Index Actualitate Turism

Turismul montan, atractiv doar iarna

Muntii-ParangTuriştii din zonele montane, locul trei în clasamentul Institutului Naţional de Statistică. În Valea Jiului, chiar dacă sunt trei staţiuni montane situaţia este diferită. În zilele caniculare puţini sunt cei care aleg muntele ca destinaţie de vacanţă. În Straja a fost mişcare anul acesta când prin diferite competiţii, dar şi tabere staţiunea s-a animat. În Parâng a fost linişte.

 

Staţiunea montană Parâng este destul de atractivă pentru turişti pe perioada iernii. Nu acelaşi lucru se poate spune şi de sezonul estival când peste codrii se aşterne liniştea. Lipsesc activităţile de promovare a staţiunii de pe timpul verii, iar cei care ar trebui să se aplece asupra acestui aspect sunt cabanierii.

“Ar trebui să mai intervină şi cei care au în zona respectivă cabane şi locaţii puternice să organizeze tabere, să organizeze ceva pentru vară. Chiar şi concursuri de mountain-bike, chiar şi alte competiţii care se pot desfăşura în zona montană”, a declarat Dumitru Bârlida, şef Salvamont Parâng.

Zonele de munte se află pe locul al treilea în topul preferinţelor turiştilor. În luna august 16,1% din turiştii români şi 12% din turiştii străini au ales să îşi petreacă minimun trei zile în staţiunile de munte.

 

Institutul naţional de Statistică precizează că numărul turiştilor care sosesc în România este în creştere.

 

“În luna august 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât sosirile cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 18,1 % respectiv cu 14,3 %.  Comparativ cu luna august 2014, în luna august 2015 la punctele de frontieră s-au înregistrat creşteri la sosirile vizitatorilor străini cu 10,0% şi scăderi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 5,3 %”,  se arată în documentele INS.

 

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atât sosirile, cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat creşteri cu 24,8 %, respectiv cu 20,8 %. Comparativ cu luna iulie 2014, în luna iulie 2015, la punctele de frontieră, s-au înregistrat creşteri atât la sosirile vizitatorilor străini, cu 13,3%, cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 14,8 %.

 

În afara amenajărilor pentru practicarea sporturilor de iarnă, celelalte dotări de agrement sunt slab reprezentate. În cele mai multe staţiuni, agrementul se bazează, în special, pe drumeţia montană.

 

Investiţii în turismul din Valea Jiului

 

În urmă cu ani de zile în Valea Jiului au fost începute mai multe lucrări de modernizare a domeniilor schiabile, însă acestea nu au ajuns la final. Mai rău este că nici măcar jumătate din totalul lucrărilor nu este executat. Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia să fie construit la Petroşani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau să apară 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune, 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro. Statiunea montana Pasul Valcan ar trebui sa fie unita cu cea din Straja. Cel putin acesta este proiectul de dezvoltare a domeniilor schiabile din vestul Vaii Jiului. Consiliul Local Vulcan în implementarea proiectului „Schi în România, oraşul Vulcan” începând cu anul 2009. Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism a plătit către Consiliul Local Vulcan, In conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective şi al contractelor dintre fostul M.D.R.T. şi C.L. Vulcan, suma de 48.051.000 lei. La Vulcan, ultima alocare financiară datează din anul 2011 atunci când ministerul a alocat suma de 19.180.000 de lei. În anul 2009 şi 2010 s-au alocat 10.700.000 lei, respectiv 18.171.000 lei. Contribuţia Consiliul Local Vulcan la contractul de lucrări a fost de 600.000 lei.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.