Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică a fost inagurată chiar în prezența premierului, Dacian Cioloș. La Universitatea din Petroșani va funcționa acest birou care are rolul de a facilita implementarea unor proiecte pentru dezvoltarea integrată a Văii Jiului.
“Am vrut să fim prezenți în Valea Jiului ca să inaugurăm și sediul Unității Guvernamentală de Asistență tehnică. Am spus că Guvernul intenționează să aibă o abordare integrată atât a utilizării resurselor financiare cât și a sprijinului de asistență tehnică în câteva regiuni cu probleme specifice. Ne-am gândit integrăm resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finanțate din fonduri europene, cât și din bugetul de stat și să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare în mod privilegiat în aceste zone. Memorandumul stabilește constituirea unei unități guvernamentale de asistență tehnică în cadrul Cancelariei primului-ministru, dar care va avea sedii locale. Vom asigura acces la resurse financiare din fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat pe programe integrate pe aceste localități, pentru a ne asigura că sunt folosite în mod cât mai eficient. Am dori să evităm conflicte instituționale și o bătălie între localități și să îi punem să lucreze împreună pentru proiecte benefice pentru toată lumea. Să se dezvolte parcuri industriale, infrastructură de transport, socială, formare profesionale, gândind la ansamblul zonei și nu la fiecare localitate în parte”, a declarat, la Petroșani, Dacian Cioloș, premierul României.
Așa cum au declarat în repetate rânduri, reprezentanții Guvernului susțin că Valea Jiului va avea prioritate la finanțare. Mai mult, dacă va fi nevoie, la biroul de la Petroșani vor fi detașați consultanți guvernamentali, astfel încât aceștia să sprijine autoritățile locale în scrierea unor proiecte.
“Pe fonduri europene vom avea criterii specifice pentru localitățile din această zonă. Pe unele axe vom solicita o identificare clară a alocărilor financiare, până în 2020, pentru ca aceste regiuni să știe care sunt banii care îi au la dispoziție. Dacă va fi nevoie, vom aduce experți pe anumite proiecte care trebuie rezolvate aici. Această unitate va soluționa abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental atunci când trebuie obținute anumite avize. Va fi o structură de legătură între Guvern și autoritățile locale și se va asigura că proiectele sunt gândite în mod integrat la nivel local și sunt susținute financiar la nivel central”, a mai subliniat sursa citată.
Parcuri industriale
Primarii din Valea Jiului i-au solicitat premierului realizarea unor parcuri industriale, astfel încât aici să fie atrași cât mai mulți invetsitori.
“Este pentru prima dată când un demers de la nivel înalt, de la nivelul premierului se întâmplă și concret. În mai puțin de 3 luni de la lansarea acestei idei, s-a întâmplat la modul concret. Există un memorandum aprobat de Guvernul României care stabilește foaret clar ce atribuții vor avea cei din cadrul unității guvernamentale de asistență tehnică și în urma discuțiilor cu premierul Dacian Cioloș s-au identificat soluții pentru a putea accesa bani europeni și de a scurta acest drum birocratic de la faza de idee, la proiect finanțat. Există niște alocări bugetare în valoare de 5 milioane de euro pentru programe. Cel mai concret proiect pe care l-am propus premierului este realizarea a două parcuri industriale, unul în zona de vest, iar al doilea în zona de est care poată pune la dispoziția investitorilor hale care vor să vină către Valea Jiului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Și primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile apreciază ca fiind de bun augur realizarea acestei unități guvernamentale.
“Personal consider această întâlnire de lucru de astăzi, cu premierul Dacian Cioloș și Vice-premierul Vasile Dîncu, ca fiind punctul de start practic, în tot ceea ce reprezintă Strategia Guvernului României în raport cu refacerea economică și socială a Văii Jiului”,, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Monika BACIU