.Index Actualitate

Valea Jiului fierbe Ministrul Gerea băgat în şedinţă de sindicaliştii de la Muntele

Nica-Petru-Nota-4-377x300Valea Jiului fierbe după ce pe site-ul Ministerului Energiei a apărut un proiect de urgenţă prin care se doreşte lichidarea minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit proiectului postat pe site-ul insitutuţiei, se doreşte acordarea unui ajutor pentru închiderea minelor neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar acest lucru naşte discuţii şi îngrijorări.

 

“Este ceea ce stă la baza accesării ajutorului de stat pentru ca să facem achiziţia de certificate CO2. din păcate este un proiect de ordonanţă de urgenţă care nu poate să ne bucure pentru că ne condiţionează într-un mod pe care noi nu îl putem accesa. Acest ajutor de stat este un ajutor de stat rambursabil, în condiţiile în care acest împrumut şi îl rambursăm nu văd de ce cineva ar trebui să ne pună condiţii în special cu privire la diviziarea societăţii. Divizarea CEH aşa cum rezultă din proiectul de ordonanţă de urgenţă înseamnă separarea termocentralelor de exploatările miniere şi mai mult decât atât şi minele urmează să se împartă în mine viabile şi mine neviabile. Eu am convingerea că în anul 2015 nimeni nu mai poate să se mintă şi să vorbească despre mine viabile şi neviabile ceea ce mă duce cu gândul că se doreşte şi închiderea celor patru exploatări miniere, lucru neacceptat de către organizaţia sindicală pe care o reprezint. Voi avea o întâlnire de urgenţă cu domnul ministru şi vom uza de toate practicile pe care legea ni le lasă la dispoziţie pentru a înfrânge un astfel de demers”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

În urmă cu trei ani, minele din Valea Jiului au intrat într-un proces de reorganizare. Cele care la vremea respectivă au fost considerate a fi neviabile au fost încadrate la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, iar cele viabile au trecut la Societatea Naţională a Huilei, iar apoi la Complexul Energetic Hunedoara.

 

“Niciodată despre o mină nu se poate spune că este viabilă într-un anumit moment pentru că s-ar putea să se ia o decizie greşită. Tocmai de aceea minele au lucrat într-un tot unitar şi atunci când una a căzut a fost susţinută de celelalte până ce aceasta şi-a redredat producţia. Asta nu înţeleg nici cei de la Bucureşti şi nici cei din federaţia Energetica, crezând că printr-o astfel de măsură termocentralele vor fi salvate. În momentul în care vom fi divizaţi, termocentrala Mintia rămâne cu 200-300 de persoane salariate, se va tăia la fier vechi cea mai mare parte a acesteia şi nici nu am garanţia că aceasta va rămâne pe piaţă. Lucrul bun pe care l-au făcut cei de la vremea respectivă a fost că s-a dorit salvarea a cât mai multor mine din Valea Jiului şi pe considerentul că minele trebuei să lucreze într-un tot unitar am reuşit la vremea respectivă să convingem Guvernul să păstrăm patru exploatări miniere”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spune că nu ştie pe ce bază s-a stabilit care sunt minele viabile şi care nu, care ar trebui retehnologizate şi care nu.

 

“NU ştiu cum am putea retehnologiza nişte mine a căror caracteristică duce la imposibilitatea de a face o retehnologizare comparabilă cu a celor din vest. Nu am prea înţeles foarte clar care a fost criteriul când s-a âu departajat minele viabile de cele neviabile. Unele pot fi retehnologizate, iar altele nu au altă variantă decât să lucreze la ele tot pe tehnologii de acum 30 de ani. E o idee a preşedintelui Consiliului de Administraţie e îndrăzneaţă, dar trebuie studiat să vedem ce putem face”, a declarat, la Petroşani, Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Liderii de sindicat vor discuta cu ministrul Energiei, Andrei Gerea pe acest subiect care prevede închiderea minelor din cadrul CEH.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.