.Index Actualitate Administratie

Valea Jiului vrea să se urce în ultimul tren Biletele de călătorie sunt vândute de Guvern

vulc“Este ultimul tren pe care il propunem guvernantilor altfel Valea Jiului nu are nicio sansa”, spune Gheorghe Ile cu privire la problemele cu care se confruntă Valea Jiului.

 

 

Mineritul este pe cale de dispariţie în Valea Jiului, iar edilii sunt conştienţi de acest lucru. Astfel, primarii caută soluţii pentru locuitorii zonei, astfel încât restrângerea activităţi miniere să nu se resimtă atât de acut din perspectiva locurilor de muncă. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a găsit deja soluţii pentru zonă. Acesta va convoca toţi omologii săi pentru a discuta pe marginea acestui subiect care încinge spiritele. Edilul consideră că zonele mărginaşe ale localităţilor ar trebui să fie catalogate de Guvern drept rurale, aceasta fiind singura şansă pentru atragerea fondurilor europene şi crearea de locuri de muncă.

 

“Municipiul Vulcan trebuie luat în contextul Văii Jiului pentru că nu poate să fie separat. Tot ceea ce se face la Vulcan trebuie să se facă în toată Valea Jiului. Dat fiind faptul că se propune închiderea totală a minelelor în Valea Jiului, pe masă Guvernului trebuie să fie în amplu proiect de a rezolva problemele în Valea Jiului şi de a pune ceva în loc până când vor fi închise minele. Acest lucru trebuie să fie din mai multe domenii pentru că nu putem să mergem pe un singur domeniu aşa cum a fost până în prezent. În primul rând avem o iniţiativă şi am să convoc toţi colegii primari şi oameni de afaceri din Valea Jiului şi o să le propun un program cu care să mergem la Guvern şi să stabilim împreună cu Guvernul ca în Valea Jiului  să fie toate localităţile aparţinătoare oraşelor sau municipilor, cum ar fi Dealu Babii, Paroseniul sau Câmpul lui Neag. Toate aceste localităţi să fie trecute în domeniul rural. Ele sunt aparţinătoare de oraşe dar nu putem să accesăm fonduri pentru a înveşti în aceste zone. Dacă vor fi parte rurală sunt foarte multe proiecte şi s-ar putea accesa foarte multe fonduri europene să dezvoltăm puţin aceste zone”,  a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

 

Mici investitori ar trebui atraşi în Valea Jiului astfel încât tinerii care până acum nu au lucrat să fie integraţi pe piaţa muncii.

 

“A doua problemă ar fi tot cu sprijinul Guvernului, să aducem mici investitori în Valea Jiului astfel încât tinerii care nu au fost angajaţi sau nu mai pot fi angajaţi să trecem direct l;a aceste mici societăţi. Nu cu un număr foarte mare de angajaţi ci un un număr rezonabil va putea funcţiona într-o localitate. Avem pe raza municipiului Vulcan două secţii de confecţii care lucrează cu străinii şi care fac marfă pentru străini şi chiar merge foarte bine. Avem o secţie de construcţii de mobilier din piele care şi acesta merge foarte bine. Constatăm că lucrurile merg bines au spre bine în instituţii mai mici cu un număr mai mic de muncitori

 

Propunerea noastra pentru Guvern ar fi sa se declare o zona favorizata in Valea Jiului astfel incat cei care vor veni, investitori dar nu cu un sediu intr-o garsoniera sau apartament ci sedile sa le fie concret aici in Valea Jiului astfel incat sa poata veni beneficile de pe urma angajatiilor sa vina catre primarii pentru a ne putea dezvolta sau macar sa ne mentinem la o capacitate de supravietuire in Valea Jiului”,  a mai spus sursa citată.

 

Nici turismul nu a fost uitat

 

Un alt subiect sensibil în această perioadă este turismul. În trei localităţi din Valea Jiului au fost demarate proiectele de dezvoltare a staţiunilor montane, Straja, Parâng şi Pasul Vâlcan care însă nu au fost duse la bun sfârşit. Gradul de implementare a investiţiilor este undeva la 50 de procente, iar de trei ani nu s-au mai alocat bani pentru aceste lucrări. Şi pentru că aceste zone se află în afara oraşelor, edilul vulcănean consideră că odată aprobate zonele rurale s-ar putea atrage fonduri şi pentru turism.

 

“Al treilea domeniu ar fi dezvoltarea turismului in Valea Jiului. noi am inceput ceva in turism, doar o parte de 50% atat in Lupeni, Vulcan si Petrosani dar trebuie dezvoltat pentru ca avem Petrila, Uricani care au posibilitati de dezvoltare a turismului. Acest lucru se va putea realiza dupa ce se va rezolva prima parte a treceri in zona rurala a localitatilor apartinatoare oraselor. Cele trei domenii pe care noi dorim sa ne axam ar fi un lucru bun pentru Valea Jiului si am putea sa ne mentinem la un standard de supravietuire sau chiar un trai decent aici in Valea Jiului”,  a mai subliniat Ile.

 

Primarul spune că va avea o întrevedere cu primul ministru Victor Ponta pentru a-i expune toate aceste aspecte astfel încât Executivul să aprobe soluţiile din teritoriu fără de care Valea Jiului va muri.

 

“Stim cu totii ca pensionarii sunt foarte multi peste 60% si nici 30% de angajati pentru ca restul sunt elevii. Nu putem sa facem fata cerintelor atat ca primarii ci si ca intreprinderi cerintelor cetatenilor. Noi am dori sa se inverseze aceste roluri si Sa avem mai multi angajati si penionarii care si-au finalizat activitatea pentru ca ei vara pleaca la tara si iarna se intorc in Valea Jiului pentru ca avem caldura si pentru ca minele si primariile suporta aceste contributii. Daca cele trei domenii pe care noi le vom discuta cu primul ministru pentru ca Guvernul sa aiba timp suficient pana la inchiderea minelor total sa poata dezvolta aceste lucruri pe care noi le propunem. Suntem convinsi ca nu vor merge toate de la inceput ca pe roate dar daca vom ataca aceste probleme din timp eu zic ca impreuna cu oamenii de afaceri din Vaela Jiului si cu cei din afara sa reusim sa dezvoltam aceste ramuri ca sa preluam din angajatii minelor. Altfel eu nu vad o alta solutie pentru Valea Jiului si cred ca ar fi un dezastru sa nu accepte ceea ce le propunem. Este ultimul tren pe care il propunem guvernantilor altfel Valea Jiului nu are nicio sansa”,  a mai spus sursa citată.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.